Aviz negativ pentru acuzarea lui Eugen Bejinariu, la propunerea lui Nicolicea

Data actualizării: Data publicării:
bejinariu crop

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a discutat astăzi solicitarea DNA de a i se permite începerea urmăririi penale a PSD Eugen Bejinariu și a dat un vot negativ. Deputatul PSD este acuzat de abuz în serviciu, într-un dosar Microsoft. Cererea DNA a ajuns în Parlament încă din noiembrie anul trecut, dar votul a fost amânat până acum de trei ori. La alegerile din 11 decembrie 2016, Eugen Bejinariu a fost ales deputat din partea PSD pentru un nou mandat.

Actualizare 10:15. Comisia Juridică a dat un aviz negativ în cazul urmăririi penale a fostului ministru Eugen Bejinariu. Urmează votul în plen.

„Domnul Nicolicea a propus respingerea urmăririi penale în cazul Bejinariu, motivând prin faptul că semnarea acelor contracte a avut loc înainte de intrarea în vigoare a abuzului în serviciu, i-am spus că invocă tertipuri care n-au legătură cu fondul problemei”, a spus Florin Roman, deputat PNL.

Deputatul a mai spus că „e treaba procurorilor” să ancheteze, comisia însă trebuia să dea un aviz. El a mai arătat că PNL și USR au votat pentru începerea urmăririi penale, în timp ce PSD, ALDE și UDMR au votat împotrivă.


Cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul deputatului PSD nu a mai intrat, la începutul lunii aprilie, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, pentru dezbateri şi vot final, după ce a fost retrimisă la Comisia Juridică pentru un nou raport.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în 14 februarie, că cererea DNA privind urmărirea penală a deputatului Eugen Bejinariu, care datează din mandatul trecut, va fi votată curând, explicând că, până acum, subiectul a fost amânat pentru că pe ordinea de zi a plenului au fost „subiecte mai importante”.

Recent însă, Augustin Lazăr i-a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în care îi cere să urgenteze dispunerea măsurilor legale în vederea încuviinţării urmăririi penale în cazul deputatului PSD.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri