Instanța supremă: Ridicarea zidului de la Baia Mare, discriminare față de romi

Data publicării:
ROMI-MFAX 1

Judecătorii instanței supreme au decis, în 27 septembrie, să mențină hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care s-a constatat că ridicarea zidului din Baia Mare, prin care se delimitează blocurile locuite în majoritate de cetățeni români de etnie romă de strada principală, constituie fapta de discriminare.

Decizia a fost luată de completul de trei judecători al instanței supreme, astfel că este definitivă și irevocabilă. Prin urmare, autoritățile locale sunt obligate s demoleze zidul.

„Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a câstigat procesul intentat de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ca urmare a contestării de către acesta a Hotărârii numărul 439/15.11.2011”, a anunțat CNCD.

Mai concret, Înalta Curte de Casație și Justitie a admis recursul declarat de C.N.C.D. și, ca atare, a modificat sentința recurată, în sensul că respinge acțiunea reclamatului ca nefondată.

În acest caz, CNCD a aplicat o sancțiune cu amendă contravențională de 6.000 de lei și a recomandat demolarea zidului despărțitor și luarea unor măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire a romilor din strada Horea, a explicat președintele CNCD, Asztalos Csaba. Aceata a fost plătită de autorități din 2011

„CNCD salută decizia ÎCCJ, pe care o consideră un semnal puternic în domeniul prevenirii și combaterii discriminării, și își exprimă deschiderea pentru a oferi expertiză ș suport autorităților publice locale și centrale pentru identificarea și implementarea unor soluții pentru grupurile vulnerabile”, a declarat Asztalos Csaba.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri