Ioana Băsescu şi Elena Udrea, puse de DNA sub control judiciar

Data actualizării: Data publicării:
160922_dna_ioana_basescu_000_INQUAM_Octav_Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Un dosar cu greutate, care vizează finanţarea campaniei prezidenţiale din 2009, este anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost pusă sub acuzare și este cercetată sub control judiciar. Este bănuită că a instigat la strângerea ilegală de fonduri pentru plata unor datorii din campanie. De asemenea, sub acuzare a fost pusă şi Elena Udrea, care ar fi jucat rolul unui intermediar. Tabloul este completat cu un om de afaceri prosper căruia i s-ar fi cerut mită tot pentru finanţarea campaniei.

Alte patru persoane sub puse sub control judiciar, printre care şi Francesco Giovanni-Mario, fostul logodnic al Ioanei Băsescu. La audierile de astăzi de la DNA a fost chemat şi Dan Andronic.

Procurorii îl cercetează şi pe Gheorghe Nastasia, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale în mandatul Elenei Udrea. Udrea este acuzată de spălare de bani, iar Nastasiu, de luare de mită.

Denunțătorul din dosar, un om de afaceri, a susținut că ar fi cheltuit aproape un milion de euro, care ar fi fost derulați prin mai multe firme. 

160922_dna_elena_udrea_001_INQUAM_Octav_Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 14:55 Elena Udrea anunță că la adresa ei au fost formulate de procurorii anticorupție patru acuzații de spălare de bani. 

ACTUALIZARE 14:50 Elena Udrea este pusă sub control judiciar, în acest nou dosar aflat pe rol la DNA, a anunțat avocatul ei, Alexandru Chiciu.

ACTUALIZARE 12.45  Avocatul Vasile Pleşa a anunțat că Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în mandatul Elenei Udrea, a fost pus sub control judiciar în această cauză.

Dialog jurnaliști-avocat:

- E vorba de campania prezidenţială?

- Campania prezidenţială, da.

- Ce sumă ar fi fost plătită?

- O să aflaţi din dosar...

- Cine ar fi dat aceşti bani?

- E vorba de un denunţător care avea mai multe contracte cu Ministerul Turismului.

- Şi tot prin intermediul domnului Nastasia s-ar fi plătit?

- Nu, nu prin intermediul domnului Nastasia.

- Este vorba în acest dosar şi de alte infracţiuni sau doar de luare de mită?

- Nu, nu, nu.

- Şi doamna Ioana Băsescu ?

- Nu cunosc nimic în legătură cu doamna Ioana Băsescu.

- Clientul dumneavoastră are calitate de martor?

- Nu. Clientul meu este suspect.

- Ce învinuire?

- Pentru luare de mită.


 

ACTUALIZARE 12:10 Ioana Băsescu a ieșit de la DNA, după mai bine de trei ore și jumătate de audieri. Nici ea, nici avocatul ei nu au făcut declarații și încă nu se știe în ce calitate a fost audiată - martor sau suspect?

ACTUALIZARE 10:40. Elena Udrea a venit, la rândul ei, la DNA însoțită de un avocat. Nu a făcut declarații.  


 

La intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Elena Udrea a spus doar că a fost citată telefonic de procurori să se prezinte joi pentru a fi audiată.

Întrebată în ce dosar şi în ce calitate a fost citată la DNA, Udrea a spus: „Ce mai contează dacă mă aşteptaţi să ies?”.

La DNA este audiată, de aproape trei ore, şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu.

De asemenea, la DNA a venit pentru a da declaraţii şi consultantul politic Dan Andronic, el declarând că a fost citat pentru a fi audiat ca martor într-un dosar din 2015.


 

ACTUALIZARE 10:00 Jurnalistul Dan Andronic a ajuns în jurul orei 10:00 la DNA. El a spus că a fost chemat ca martor, într-un dosar din 2015.

Consultantul politic şi jurnalistul Dan Andronic este judecat în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, alături de omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 19 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Andronic pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, ambele în formă continuată.


 

Deocamdată nu se știe în ce calitate a fost chemată la DNA și nici despre ce dosar este vorba.

Ioana Băsescu, de profesie notar, a mai fost audiată la DNA în urmă cu aproape doi ani, în calitate de martor, într-un dosar care privea modul în care au fost retrocedatate și ulterior vândute către o firmă italiană peste 200 de hectare de teren în comuna Nana, terenuri care ulterior au fost cumpărate de Ioana Băsescu. 

Pe de altă parte, soțul Ioanei Băsescu, avocatul Radu Pricop, este cercetat de DNA în legătură cu o despăgubire pentru un teren din județul Argeș.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat, miercuri seară, acuzaţii dure la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, acuzând-o că a format un grup de procurori care se va ocupa de arestarea uneia dintre ficele sale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri