Vă consideraţi vinovat? Iliescu: "Trebuie să aveţi cât de cât discernământ"

Data actualizării: Data publicării:
170316_ION_ILIESCU_PG_REVOLUTIE_03INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei_
Foto: INQUAM PHOTOS / Liviu Florin Albei

Fostul președinte Ion Iliescu a sosit, joi dimineață, la sediul Parchetului, unde a fost audiat ca martor, timp de aproape două ore, în dosarul Revoluției. 

170316_ION_ILIESCU_PG_REVOLUTIE_03INQUAM_PHOTOS_Liviu_Florin_Albei_
Foto: INQUAM PHOTOS / Liviu Florin Albei

ACTUALIZARE 11:10 Fostul președinte Ion Iliescu a ieșit după aproape două ore din sediul Parchetului General. El a refuzat să vorbească despre ceea ce a făcut înăuntru, dacă a dat, de pildă, vreo declarație, dar a spus că a avut o convorbire „amicală”. A fost întrebat de jurnaliști dacă se simte responsabil pentru cele întâmplate. Iată ce a răspuns: 

Reporter: Domnule preşedinte, ce le-aţi spus procurorilor?

Ion Iliescu: Am avut o convorbire, o convorbire amicală.

Reporter: Vă este teamă de acest dosar? Ce s-a intâmplat la Revoluție? Ce calitate aveţi în dosar? Vă consideraţi vinovat pentru ce s-a întâmplat atunci?

Ion Iliescu: Pentru ce?

Reporter: Pentru ce s-a întâmplat la Revoluție.

Ion Iliescu: Pentru Revoluţia română? (Pentru întrebarea) asta trebuie să aveţi cât de cât discernământ!

Reporter: A fost atac prestabilit?

Ion Iliescu: Care atac?

Reporter:  Au murit atâţia oameni. Cine e vinovat?

Ion Iliescu:...”

ACTUALIZARE 10:00 Fostul președinte este audiat ca martor în dosar, potrivit Digi24.


Este un dosar care durează de 27 de ani și în care până acum nicio persoană care a preluat puterea după 1989 nu a fost trimisă în judecată.

După 27 de ani de tergiversări, Parchetul General a decis să redeschidă Dosarul Revolutiei și să investigheze, in rem, infracțiuni împotriva umanității: „Din modul în care s-a produs acest atac reiese existenţa unui plan după care s-a acţionat”.

Infracțiunile împotriva umanității nu se prescriu.

Fostul prim-ministru Petre Roman, europarlamentarul Laszlo Tokes, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, fost membru al Biroului Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, și scriitorul Mircea Dinescu, participant la Revoluția din 1989, au fost deja audiați în ultima vreme în legătură cu acest dosar.

Procurorii militari vorbesc deschis despre greşelile făcute în Dosarul Revoluţiei. Ancheta începută în anul 1990 este plină de erori, omisiuni și neglijențe. În primele luni ale anului 1990, procurorii din toată ţara au deschis 4544 de dosare penale.

Până în anul 1995 au fost trimise în judecată doar 275 de persoane printre care: 25 de generali, 114 ofiţeri si 87 de civili. Majoritatea a făcut parte din regimul comunist. Nicio persoană din grupul care a preluat puterea după 22 decembrie 1989 nu a ajuns în faţa judecătorilor. Anchetatorii au ajuns la concluzia că de vină pentru multe dintre vieţile pierdute ar fi chiar tocmai cei care au luat puterea, după fuga lui Nicolae Ceauşescu.

Iniţial, procurorii militari au spus că în România a existat un vid de putere în perioada 22- 27 decembrie 1989. Astfel, nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru deciziile luate în acea perioadă în care au fost înregistrate cele mai multe decese. „Nu a fost revoluție, a fost o lovitură de stat”, spunea generalul în rezervă Iulian Vlad, fost șef al Securității.

După analiza făcută de şefii parchetului s-a ajuns la concluzia că există documente clare care dovedesc că puterea fost preluată încă din 22 decembrie 1989 de către Consiliul Frontului Salvării Naţionale.

La începutul anului 2016, conducerea Parchetului General a analizat decizia procurorilor de a închide dosarul Revoluţiei. După ce a recitit mii de declaraţii şi documente, a descoperit nereguli grave.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri