Proteste în Capitală | Din 79 de manifestanți violenți, trei erau membri ai galeriilor de fotbal

Data publicării:
170201_PIATA_VICTORIEI_PROTEST_VIOLENTE_04_INQUAM_Octav_Ganea

Acuzaţi de instigare şi violenţă noaptea trecută la protestele din Piaţa Victoriei din Capitală, suporterii principalelor cluburi din Bucureşti neagă acest lucru. Fanii recunosc că au participat la miting, dar în calitate de cetăţeni. Ministrul de Interne spune însă că printre cei violenţi au fost şi suporteri care veneau de la un meci de handbal şi care au fost imposibil de oprit înainte să ajungă în piaţă.

Incidentele au fost puse imediat în responsabilitatea suporterilor marilor cluburi din Capitală. Iar acuzaţiile apărute pe reţelele de socializare au fost confirmate de SRI.

„Serviciul Român de Informații a acționat potrivit competențelor legale, datele și informațiile obținute exclusiv cu privire la prezența unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acțiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate”, a precizat SRI.

Cele mai multe acuzaţii din spaţiul public se îndreaptă spre suporterii cluburilor Dinamo şi Steaua. Galeriile acestora au fost la un meci de handbal până la ora 20:00, într-o sală aflată foarte aproape de Piaţa Victoriei. După aceea, ar fi plecat în grupuri de câte 15-20 de oameni, gata de protest.

Ministra de Interne spune că dintre cei 79 de manifestanţi violenţi, trei erau membri ai galeriilor de fotbal.

„Între 18.45 și 20.oo, la clubul Dinamo, aflat la 1,5 kilometri de piață, se desfășura meciul de handbal Dinamo-Steaua. La eveniment au fost 1.500 spectatori. După meci, grupurile de suporteri s-au dispersat și unii dintre membrii s-au deplasat individual în Piața Victoriei. Asta a făcut imposibilă stoparea aparițiilor la protest. Nu puteam solicita blocarea suporterilor în sala de sport Dinamo. Ulterior, unii s-au regrupat și au fost identificați în extremitatea Pieței Victoriei, Iancu de Hunedoara la intersecția cu Victoriei, Catargiu, Buzești, de unde au și inițiat acţiuni cu caracter provocator”, a spus Carmen Dan.

Citiți și: Iohannis critică MAI și Jandarmeria: Au fost puși în pericol protestatarii pașnici

Atât fanii, cât şi oficialii şi apropiaţii Clubului Dinamo neagă faptul că ar fi premeditat incidentele de aseară.

„Nu am avut, nu am şi nu voi avea niciun fel de legătură cu acţiunile grupărilor violente, indiferent dacă din acestea fac parte susţinători ai echipei Dinamo sau ai oricărei alte echipe”, a transmis FC Dinamo.

Vă asigur că sunt un om cât se poate de normal la cap şi nu pot să fiu niciodată implicat în chestiuni foarte grave. Am văzut ca s-au solicitat înregstrări. Ce se intampla la RIN e înregistrat video. Sunt camere la intrare, la interior, în toate zonele. Se pot pune la dispoziţie înregistrările oricând. Că s-a afirmat de cineva ceva, nu are decât să le susţină”,a spus Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al Capitalei.

Suporterii nu au negat participarea la mitingul din Piaţa Victoriei.

„Printre cei cuminţi care au participat la protest, dar şi printre "huliganii" care au aruncat cu bulgări de zăpada, suntem convinşi că se aflau şi suporteri ai echipelor de fotbal din Bucureşti. Ei n-au voie la protest?", a scris un suporter pe Facebook. 

Aceeaşi poziţie o au şi suporterii stelişti. Alexandru Tofan, membru în galeria Sud Steaua, a dat asigurări că suporterii nu au mers în grup organizat la protestele din Piața Victoriei.

Membrii galeriilor de fotbal au fost acuzaţi că au provocat incidente şi la protestele din 2012.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri