#Rezist |Operațiunea Steagul UE. Mii de români au ieșit în stradă pentru a patra duminică la rând

Data actualizării: Data publicării:
170226_PROTEST_UE_GUVERN_06_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Mii de români au ieşit în stradă, pentru a patra duminică la rând, să ceară plecarea cabinetului condus de Sorin Grindeanu. Imaginea serii a fost oferită de cei cinci mii de oameni care au protestat la Guvern - aceştia au creat steagul Uniunii Europene. Un moment similar a avut loc şi la Cluj-Napoca. Manifestaţii anti-Executiv cu sute de participanţi au fost şi în alte oraşe mari.

170226_PROTEST_UE_GUVERN_06_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A fost momentul culminant al protestului de duminică seară. La ora 21:00, cei cinci mii de oameni strânşi în Piaţa Victoriei au creat un uriaş steag al Uniunii Europene, cu ajutorul unor hârtii colorate şi al telefoanelor mobile.

„În seara asta transmitem un mesaj Europei. Suntem cu ei și ei trebuie să fie cu noi!”, explică o participantă.

„Trebuie să vadă și Europa asta, că noi suntem pro-Europa și nicidecum cum vor alții!”, spune un tânăr.

Un alt participant mărturisește că este a 16-a seară de când vine la proteste. „Cu siguranță nu este ultima”, dă el asigurări.

Printre manifestanţi a fost, din nou, scriitorul Mircea Cărtărescu. El spune că protestele sunt o „renaștere a demnității noastre”. Ideea cu drapelul UE este cea mai bună de până acum, consideră Mircea Cărtărescu. „Pentru că noi știm foarte bine că suntem români, dar un lucru știm mai puțin, că avem două identități, una românească și una europeană și trebuie să fim mândri de amândouă!”, explică scriitorul.

ACTUALIZARE 22:00 Sute de oameni au ieşit în stradă şi în marile oraşe, ca să ceara demisia Executivulului dar şi sa conteste recentele iniţiative controversate ale parlamentarilor.

La CLUJ-NAPOCA, oamenii care au ieşit în stradă să scandeze împotriva Guvernului Grindeanu au afişat steagul Uniunii Europene.

„Justiţie! Nu corupţie!”, „Nu cedăm! Nu capitulăm!” - au strigat manifestanții.

„Ieșim până se schimba tot guvernul ăsta mincinos”, promite un protestatar.

„O dorinţă sinceră România liberăăăă!!!” - s-a strigat și la SIBIU.

Aproape 400 de protestatari s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu, după care au plecat în marş pe străzile din centrul oraşului strigând, între altele, „Guvern de hoţi şi de mafioţi!”

Văd ca-s puşi pe tot felul de isprăvi. Acum au treabă cu pădurile. Deci, nu ştiu ce vrea guvernul ăsta de la noi, să ne distrugă?”, spune o manifestantă.

„Nu plecăm acasă, hoţii nu ne lasă!” - s-a strigat la BRAȘOV.

Un uriaş steag al României a fost întins în Piaţa Sfatului din Braşov de contestatarii Cabinetului condus de Sorin Grindeanu. „Jos, jos, jos/ Guvernul mincinos!” au scandat protestatarii.

La TIMIȘOARA au fost în jur de 300 de manifestanţi, care au reluat binecunoscutul slogan: „Azi în Timişoara, mâine în toata ţara!”

„Eu mai trag speranța și la ora actuală, după 28 de zile, că totuși, cumva, va pica guvernul ăsta!”, a declarat o femeie.


Nici românii din diaspora n-au renunţat la proteste. Zeci de conaţionali au ieşit din nou în stradă, în Marea Britanie, Italia şi Luxemburg.

Românii din Luxemburg au manifestat pentru a 26-a zi consecutiv împotriva corupţiei. Ei au scandat şi au afişat pancarte cu mesaje anti-guvernamentale. Zeci de români au ieşit în stradă şi la Londra. Au organizat un protest literar în Trafalgar Square, în timp ce la Bologna, conaţionalii au manifestat în faţa consulatului român din oraş. Imagini de la proteste am primit şi de la români stabiliţi în Durham, Marea Britanie.


ACTUALIZARE 21.00. 5.000 de manifestanți au creat Steagul Uniunii Europene în Piața Victoriei cu hârtii colorate și lumina de la telefoanele mobile.


ACTUALIZARE 20.40. Sunt peste 4.000 de protestatari în Piața Victoriei.


ACTUALIZARE 20.00. Sunt peste 1.000 de oameni în fața Guvernului, iar numărul lor crește de la un moment la altul. Protestatarii sosesc în grupuri, cei mai mulți vin în Piața Victoriei cu metroul. 

La Sibiu sunt circa 300 de protestatari, la Brașov - peste 200, la Timișoara - peste 100.


ACTUALIZARE 19.30. Peste 300 de persoane sunt în Piața Victoriei. De asemenea, la Sibiu au ieșit în stradă aproximativ 350 de oameni, iar la Timișoara și Cluj Napoca - aproximativ 100 de oameni.

Manifestanţii scandează „Demisia”, „DNA să vină să vă ia”, „Zi de zi aici vom fi”, „Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu”, „Uniţi salvăm toată România” şi „România, trezeşte-te”.

Pe o clădire din zona Pieţei Victoriei este proiectat mesajul „#REZIST”.

Un protest a avut loc și la Luxemburg, astăzi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


„Am avut o prima mare victorie! Zidul care părea de nepătruns s-a fisurat şi parlamentul a aprobat abrogarea ordonanţei 13.

Aşadar, duminica asta va invităm să sărbătorim. La a multa zi de protest haideţi să ne strângem la un "party" în care să creăm steagul unuia dintre aliaţii noştrii în această luptă: Uniunea Europeană.

Da! - în urma discuţiilor şi a feedbackului masiv, FACEM STEAGUL UE.

Aşa că va invităm cu mic cu mare, duminică seara de la ora 21:00 cu foi albastre şi telefoanele din dotare să transmitem un mare mesaj cu direcţia pe care ne-o dorim.

Chitările, tobele şi alte instrumente muzicale sunt binevenite! Să facem gălăgie”

PS:Spre deosebire de blițul telefonului lui Şerban Nicolae, ale noastre nu aduc extracosturi la abonament aşa că le putem folosi cu încredere”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a evenimentului.

3.600 de persoane au anunțat pe rețeaua de socializare că vor participa la protest, iar alte 4.900 s-au declarat interesate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri