Legile justiției: Aviz negativ de la CSM. Reacția lui Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
csm crop

Magistrații au respins proiectul de reformare a legilor justiției, asumat de parlamentarii PSD și ALDE. Avizul este însă consultativ, iar parlamentarii nu sunt obligați să țină cont de el.

ACTUALIZARE: „O dezbatere cu final știut” - a fost reacția ministrului Justiției, Tudorel Toader, la avizul dat de CSM. El i-a acuzat pe unii dintre magistrații prezenți că au folosit „limbaj dublu” și că au decis să respingă chiar propuneri venite din partea Consiliului. 

Chiar și așa, ministrul s-a declarat convins că parlamentarii din comisia specială pentru punerea legislației în acord cu deciziile Curții Constituționale vor ține cont de unele dintre argumentele care vor însoți avizul CSM.


Au fost 11 voturi în CSM pentru respingerea proiectelor, în timp ce șapte magistrați s-au pronunțat pentru un aviz pozitiv.

Atât DNA, cât și Parchetul General au cerut respingerea în bloc a proiectelor pentru modificarea a trei legi din domeniul justiției.

„ În principal, procurorii anticorupție apreciază că, față de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraților, fără o expunere de motive corespunzătoare și fără studii de impact, se impune o poziție fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ”, se arată într-un comunicat al DNA.

De asemenea, potrivit Parchetului general, propunerile legislative „nu sunt fundamentate pe un studiu de impact şi pe o consultare prealabilă a magistraţilor, conţin necorelări şi lacune şi nu induc predictibilitate şi stabilitate în sistemul judiciar din România”.

Expunerea de motive face trimitere la necesitatea punerii în concordanţă a legilor justiţiei cu anumite decizii ale Curţii Constituţionale, însă trebuie menţionat că aceste iniţiative, în loc de a propune modificări punctuale, adaugă la lege, cu consecinţa unor schimbări radicale a arhitecturii sistemului judiciar”, se arată în documentul transmis CSM.

Printre principalele modificări propuse în acest pachet asumat de parlamentarii PSD și ALDE se numără dublarea perioadei de formare profesională pentru judecători și procurori, de la trei ani la șase ani.

De asemenea, ar urma să fie înăsprite prevederile cu privire la răspunderea magistraților și să fie schimbat modul în care este reglementată Inspecția judiciară, printr-o transformare a acesteia într-o instituție care să fie independentă, dar să fie coordonată de un consiliu de integritate despre care nu se vorbește însă foarte mult în proiect. Ar urma să fie dată o lege separată prin care să se stabilească ce instituții vor face parte din acest consiliu.

Și președintele Klaus Iohannis a adus critici proiectului de modificare a legilor justiției.

Klaus Iohannis consideră că unele dintre prevederile cuprinse în așa-numitul pachet al legilor justiției „sunt bune, oportune și necesare”, dar atrage atenția că este vorba și de „o ciopârțire”.

De la a corecta legislația - ceea ce, în esență, ar fi fost un lucru bun - până la o ciopârți, ceea ce se întâmplă se pare acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem”, a precizat președintele.

Cât despre variantele de modificare a prevederilor din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu, Klaus Iohannis a arătat: „Mă tem și aici de ciopârțire. Mă refer bunăoară la acel mult-discutat și vehiculat prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. Un funcționar sau un demnitar poate să facă abuz în serviciu și contra intereselor publice și așa ceva este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discuție aprofundată și de bună credință, ori chiar această bună-credință este greu de găsit și greu de văzut în toată dezbaterea pe care o avem”, a precizat președintele.

Deputatul PSD Florin Iordache, șeful comisiei parlamentare speciale care are ca misiune armonizarea legislației pe justiție cu deciziile CCR, a respins toate criticile aduse de Klaus Iohannis.

Noi nu ciopârțim, noi îmbunătățim. Deci, propunerile pe care le facem, le facem în așa fel încât să îmbunătățim legislația. Cu toții am constatat că anumite articole sunt fie neconstituționale, fie nu funcționează. Prin propunerea pe care noi am făcut-o nu facem decât să îmbunătățim legislația”, a adăugat Iordache.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri