Milionarul Călin Donca a fost arestat. A păcălit sute de oameni să investească într-o monedă virtuală inventată de el

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu ochi albastri si camasa inflorata
Milionarul brașovean Călin Donca, unul dintre cei mai bogați români, a fost arestat preventiv FOTO: captură video Digi24

Milionarul brașovean Călin Donca, unul dintre cei mai bogați români, a fost arestat preventiv. Acuzațiile sunt dintre cele mai grave: înșelăciune cu criptomonede, constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală de ordinul milioanelor.

Afaceristul își construise o imagine de scenariu de film, pozând în mentor și promovându-și pe rețelele sociale succesul în afaceri. DIICOT a pus sechestru pe câteva mașini de lux deținute de afacerist.

„Poti să faci bani fără să furi? Bineînțeles. Este mai simplu să faci bani fără să furi, decât să îi faci furând, pentru că dacă îi furi trebuie tot timpul să acoperi acele furtișaguri.”

Asta spunea Călin Donca, un cunoscut influencer din România, în urmă cu aproximativ 2 luni, într-un video pe TikTok care are deja sute de mii de vizualizări. Deși susținea că este curat ca lacrima, procurorii au reușit să demonstreze exact opusul: a păcălit sute de oameni să investească într-o monedă virtuală inventată de el. 700.000 de euro a obținut în acest fel. Le promitea câștiguri de 100 de ori mai mari oamenilor, iar pentru a demonstra asta afișa o viață opulentă cu mașini de lux, haine scumpe și vacanțe exotice.

Procurorii spun că milionarul de 39 de ani și-ar fi luat măsuri de siguranță. A transferat sume uriașe de bani în conturile unei societăți înregistrată în Dubai, să le piardă urma. Era privit ca un zeu care face mulți bani de tinerii din România pe care îi aduna în conferințe unde le oferea sfaturi cum să ajungă și ei la fel sus.

Milionarul deținea și o afacere cu panouri solare. Într-un alt video postat pe pagina sa de Facebook, el promite profituri fără margini, timp de zeci de ani.

Cu viața ideală expusă pe internet, Călin Donca a ajuns în scurt timp să aibă milioane de vizualizări. A participat la emisiuni televizate și la evenimente mari. La o întâlnire a pasionaților de mașini de lux s-a luat la întrecere cu o mașina a poliției.

În final Călin Donca a pierdut cursa cu poliția, după ce anchetatorii și-au dat seama că banii și viața opulentă pe care o afișa pe internet erau de fapt o mască pentru ilegalitățile pe care le făcea. Donca a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Aceeași măsură a fost dispusă și pentru contabila acestuia și pentru încă o femeie, apropiată a omului de afaceri.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri