Ministrul Justiției: „OUG în sine nu a fost o problemă, ci când şi cum a fost adoptată”

Data actualizării: Data publicării:
170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST_tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Scandalul iscat de adoptarea Ordonanţei 13 a ajuns până în Parlamentul European,unde este discutat în Comisia de Libertăţi Civile. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la discuții, le-a spus europarlamentarilor că nu controversata Ordonanță de Urgență 13, în sine, a fost problema, ci modul în care a fost adoptată.

„OUG în sine nu a fost o problemă, problema a fost de procedură, când şi cum a fost adoptată. Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc”, a spus ministrul în Parlamentul European.

„Numai că Guvernul putea să lase OUG să intre în vigoare în momentul în care a publicat-o în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a adăugat el.

Ministrul a spus că ordonanța „a născut reacţii, proteste din partea societăţii civile”, dar a dus și la un pas care „este mult mai important pentru direcţiile evoluţiei statului de drept”. El făcea referire la o decizie a Curții Constituțională la o sesizare a lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

„CCR a constatat şi a adoptat o decizie de principiu, prin care a statuat că procurorul nu are competenţa să urmărească penal pe miniştri, care au libertatea să aprecieze când şi cum adoptă, iar Curtea a statuat că există şi a existat un conflict juridic. E important că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniştri care adoptă acte normative. Fiecare putere, autoritate, trebuie să îşi respecte, să rămână în matca ei constituţională”, a adăugat Tudorel Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri