Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu. Decizia Tribunalului Bucureşti nu e definitivă

Data publicării:
mircea beuran inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Beuran rămâne în arest la domiciliu. Judecătorii au admis propunerea procurorilor anticorupţie de a prelungi măsura preventivă. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel București.

Mircea Beuran este suspectat de procurorii DNA că a primit 10.000 de euro mită în anul 2018 pentru a scoate la concurs un post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală. Postul urma să fie scos la concurs la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

Din anul 2018, postul de asistent nu a mai fost scos la concurs, aşa că doctoriţa care i-ar fi dat mita a depus un denunţ.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti spun, în motivarea de arestare la domiciu a medicului Mircea Beuran, că acesta a transformat facultatea în propria piaţă de desfacere pentru obținerea de venituri ilicite. Potrivit aceluiași document, Beuran a fost interceptat și a recunoscut că a luat mită.

Interceptările anchetatorilor arată că Mircea Beuran a recunoscut „explicit” că în 2018 a primit 10.000 de euro pentru a scoate la concurs un post de asistent universitar la Universitatea de Medicină, spun magistraţii. Judecătorii susțin că se impune ca medicul să fie arestat la domiciliu pentru a fi înlăturată starea de pericol pentru ordinea publică.

„Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria «piaţă de desfacere», ca sursă personală de venituri ilicite. (...) Fapta inculpatului este cu atât mai condamnabilă, în contextul corupţiei din domeniul medical/universitar, cu atât mai mult cu cât nivelul (ridicat) de salarizare al unui medic ar trebui să aibă corespondent în integritatea acestuia”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Magistraţii mai spun că prin astfel de fapte se intreţine iluzia că tinerii absolvenţi îşi pot cumpăra posturile.

„Nu întâmplător, poate, un număr alarmant de tineri (inclusiv absolvenţi ai instituţiilor de medicină) au ales să părăsească ţara, indicând corupţia drept principala cauză a acestui «exod». Că un post se cumpără, de cele mai multe ori, pe bani, o dovedeşte şi cazul de faţă”, se mai spune în motivare.

 

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri