Anchetă DNA | Mită de 1,4 milioane lei pentru ca o bancă de stat să semneze cu o anumită firmă

Data actualizării: Data publicării:
catuse bani ancheta FB politie

Bogdan Viorel Mitu, fost administrator al firmei Tape Computer, a fost reținut de procurorii anticorupție pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. Mitu este acuzat că ar fi primit peste 1,4 milioane lei pentru a determina președintele unei bănci cu capital majoritar de stat să încheie două contracte cu o anumită firmă IT.

catuse bani ancheta FB politie

În perioada februarie 2011 - septembrie 2012, Bogdan Viorel Mitu ar fi primit o dată 960.859 lei, a doua oară 532.306 lei, de la reprezentantul unei firme IT, pentru a-l determina pe președintele unei unități bancare cu capital majoritar de stat să dispună încheierea a cinci contracte cu respectiva firmă IT. Valoarea cumulată a patru contracte era de 696.406 euro, iar a celui de-al cincilea, de 643.018 euro. Cu alte cuvinte, Mitu a primit 1,493 milioane lei (echivalentul a circa 330.000 euro) pentru a intermedia firmei contracte de 1,339 milioane euro.

Din comunicatul DNA nu reies numele președintelui de bancă pe lângă care persoana reținută urma să-și exercite influența și nici numele unității bancare. În România sunt însă doar două bănci cu capital integral sau majoritar de stat.

De menționat că, în perioada 2011-2012, președinte al CEC era Radu Grațian Ghețea, iar președinte la Eximbank era Ionuț Costea, cumnatul fostului președinte al PSD Mircea Geoană.

Bogdan Mitu a mai fost reținut în 2014, în dosarul în care este implicat și Dragoș Nedelcu, fost membru al CA al Realitatea Media. În respectivul dosar, Mitu era suspectat că a obținut 11 milioane de lei prin spălare de bani, din conturile Tape Computer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri