Nicușor Constantinescu, trimis din nou în judecată

Data actualizării: Data publicării:
nicusor constantinescu

Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța. El a fost pus sub urmărire penală în acest dosar în luna septembrie.

nicusor constantinescu

CONSTANTINESCU NICUȘOR-DANIEL, la data faptei președinte al Consiliului Județean Constanța, în prezent deținut în altă cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave”, informează DNA.

În dosar au mai fost trimise în judecată alte două persoane, un fost director în Consiliul Județean Constanța și un om de afaceri.

CENUȘĂ TITI, la data faptei arhitect șef în cadrul Consiliului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, și ICHIM IOAN, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave”, precizează procurorii.

Potrivit DNA, în perioada iulie 2007–aprilie 2013, „inculpații Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică 'Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere'. Inculpații Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța.

Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene)”, mia arată procurorii.

Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)”, se mai arată în rechizitoriu.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține lui Titi Cenușă. Dosarul va fi judecată de magistrații Tribunalului Constanța.

Alte trei condamnări

În această vară, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare într-un alt dosar, însă decizia nu este definitivă.

Fostul președinte al CJ Constanța execută din luna iunie o condamnare definitivă de cinci ani închisoare cu executare, în dosarul subfinanțării Centrului militar zonal.

Cu doar două zile de această sentință definitivă, el a mai fost condamnat la șase ani de închisoare în alt dosar, decizia nefiind definitivă. Nicușor Constantinescu a fost condamnat în acest dosar pentru abuz în serviciu, pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian în județul Constanța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri