O companie aeriană a contestat amenda primită pentru controlul unui paşaport, iar problema a devenit un caz juridic de amploare

Data actualizării: Data publicării:
tineri familie aeroport plecare shutterstock_298605944
FOTO: Shutterstock

Judecătorii instanței supreme sunt chemați să tranșeze obligațiile pe care companiile aeriene le au în privința controlului documentelor de călătorie ale pasagerilor.

Un transportator a contestat o amendă primită după ce polițiștii de frontieră au descoperit că un străin ajuns în România cu avionul avea un pașaport fals. Compania consideră însă că obligațiile se opresc la falsurile grosolane, având în vedere că operatorii privați nu au acces la bazele de date guvernamentale, pentru a putea verifica documentele de călătorie.

 

Tribunalul Iași a cerut Curții Supreme să interpreteze unitar legea care le interzice companiilor de transport să aducă în România străini fără documente sau cu acte falsificate.

Procesul a fost deschis de o companie aeriană amendată cu 8000 de lei după ce polițiștii de frontieră au descoperit că un bărbat din Germania a zburat către Iași, deși pașaportul său era fals.

„Compania consideră că interdicția reglementată de articolul 7 din OUG 194/2002 ar fi încălcată doar în situația în care transportatorii aerieni pot verifica din punct de vedere tehnic falsul, elementele falsificate sunt grosolane vizibil, cu ștersături, dar cu toate acestea îi transportă în România pe străini.”, a argumentat compania aeriană.

În sesizarea ajunsă pe masa judecătorilor de la Instanța supremă, compania aeriană a invocat faptul că nu are mijloacele tehnice și nici acces la bazele de date pe care Poliția de Frontieră le poate consulta atunci când face verificarea documentelor de identitate prezentate de pasageri.

Mai mult decât atât, au explicat reprezentanții companiei în cererea adresată judecătorilor, dacă angajații societății ar dubla verificările făcute de polițiștii de frontieră, ar încălca reglementările internaționale.

„În cazul operațiunilor de check in efectuate fără bagaje de cală, verificarea acestor documente se face sumar, la ușa avionului, și constă în verificarea vizuală a conformității dintre fața de pe documentul prezentat pentru îmbarcare și pasagerul care se prezintă, concomitent cu scanarea cărții de îmbarcare”, a mai susţinut compania aeriană.

Prima instanță care a analizat cererea a decis să mențină amenda dată de Poliția de Frontieră. Procesul a fost însă suspendat până când Curtea supremă va interpreta legislația.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...