ONU avertizează SUA să renunțe la execuția unui deținuținut prin hipoxie cu azot: Tratament crud, inuman, tortură

Data actualizării: Data publicării:
The Lethal Injection Death Chamber at Huntsville, Texas, the area is known as " The Ellis Unit"
Execuția lui Kenneth Smith, programată anterior prin injecție letală, în noiembrie 2022, a eșuat după încercări multiple ratate de a introduce o linie intravenoasă. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Experții Națiunilor Unite au cerut miercuri autorităților americane să nu continue cu execuția planificată a unui deținut prin hipoxie cu azot, spunând că metoda îl supune „tratamentului crud, inuman, degradant și chiar torturii”, informează Reuters.

Kenneth Smith, condamnat pentru o crimă comisă în 1988, este programat să fie executat în statul american Alabama pe 25 ianuarie, folosind această metodă, care are scopul de a-l priva de oxigen prin utilizarea unei măști de față conectată la un cilindru cu azot.

Smith, în vârstă de 58 de ani, este una dintre cele două persoane în viață din SUA care au supraviețuit unei tentative de execuție, după ce Alabama și-a greșit execuția programată anterior prin injecție letală în noiembrie 2022, când încercările multiple de a introduce o linie intravenoasă au eșuat.

„Aceasta va fi prima încercare de executare prin hipoxie cu azot”, au declarat patru raportori speciali ai ONU într-o declarație, spunând că metoda ar putea provoca „suferințe grave” și poate fi în contradicție cu interzicerea torturii și a altor pedepse crude, inumane sau degradante.

„Suntem îngrijorați că hipoxia cu azot ar duce la o moarte dureroasă și umilitoare”, transmite ONU.

Avocații lui Smith au spus că protocolul de gazare netestat poate încălca interzicerea „pedepselor crude și neobișnuite” din Constituția SUA și au susținut că o a doua încercare de a-l executa prin orice metodă este neconstituțională.

Majoritatea execuțiilor din SUA sunt efectuate folosind doze letale de barbituric, dar unele state au avut dificulțăți în a obține medicamentele din cauza unei legi a Uniunii Europene care interzice companiilor farmaceutice să vândă în închisori medicamente care pot fi folosite în execuții.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri