Pământul din satul Nadăş, retrocedat către o singură familie, a fost pus sub sechestrul DNA

Data publicării:
nadas

Dosarul Nadăş a revenit miercuri dimineaţă pe masa magistraţilor de la Judecătoria Făgăraş. Aici se judecă cererea de revizuire a sentinţei din 2006 prin care Judecătoria Ineu a împroprietărit o singură familie cu extravilanul unui sat întreg. Între timp, pământul din localitatea Nadăş, judeţul Arad, a fost pus sub sechestru de Direcţia Naţională Anticorupţie. Prejudiciul în acest caz este estimat la aproape 21 de milioane de euro.

Actualizare 12.50. Magistraţii Judecătoriei Făgăraş au decis amânarea procesului pentru 26 martie.  


Magistraţii braşoveni judecă această cauză după ce Prefectura Arad a cerut strămutarea procesului de la Judecătoria Ineu. Locuitorii din Nadăş au arătat de foarte multe ori cu degetul către magistraţii arădeni, despre care spun ca ar da sentinţe pe bandă rulantă pe baza unor documente şi declaraţii false.

Dacă dosarul este complet şi nici una dintre părţi nu va mai avea alte cereri, miercuri s-ar putea lua o decizie în acest caz.

Marţi, procurorii DNA au realizat percheziții la două notariate din Arad, de unde au ridicat sute de documente care conţin istoricul terenurilor.

Acţiunea vine după ce avocatul sătenilor a contestat modul în care aproape tot extravilanul satului Nadăş a fost retrocedat. În 2006, Judecătoria Ineu stabilea că familia Colţeu este proprietara unei suprafeţe de 8762 de ha de teren. Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad au depus recurs, iar Tribunalul Arad a decis că Viorica şi Mihai Colţeu nu au dreptul să solicite drept de proprietate.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad le-a dat dreptate soţilor la recurs, aşa că în 2009 aceştia au reuşit să întabuleze suprafaţa dobândită. Doi ani mai târziu, au cerut punerea în aplicare a unei sentinţe de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru susţinerea celor care locuiau în gospodăria ce urma să fie evacuată. În proces au fost luate aşadar decizii contradictorii în instanţele arădene, motiv pentru care în cele din urmă cazul a ajuns pe masa Judecătoriei Făgăraş.

Procurorii DNA încearcă în continuare să facă lumină în acest caz, analizează documentele confiscate de la notariate şi au pus sechestru pe terenurile şi conturile familiei moştenitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri