Politicieni pe care i-ar fi scăpat de griji limitarea denunţului

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu dragnea covrigi epitesti

Proiectele pregătite de Ministerul Justiţiei prevăd graţierea pedepselor de până la cinci ani de închisoare, modificarea prevederilor legate de abuzul în serviciu, în sensul stabilirii unui prag de „pornire” a prejudiciului de 200.000 de lei, iar denunţurile vor mai fi luate în seamă până la şase luni de la data comiterii faptelor. Ce ar putea însemna toate acestea din perspectiva „calificării” marilor dosare?

tariceanu dragnea covrigi epitesti

Denunţul

*Denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală, sub sancţiunea lipsirii acestuia de efectele juridice prevăzute de lege care conduc la înlăturarea răspunderii penale”, se arată, printre altele, în proiectul de OUG care aduce modificări în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală

*De-a lungul timpului, printre politicienii despre care presa a relatat că au fost vizaţi de procurorii DNA şi în cazul cărora apar denunţuri mai vechi de şase luni s-au numărat Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Gabriel Oprea, Elena Udrea, foşti oficiali împlicaţi îndosarul Microsoft, dar şi Neculai Onţanu, Marian Vanghelie, Sorin Blejnar, Vasile Blaga, Dan Şova, Bogdan Olteanu, Relu Fenechiu sau Romeo Stavarache.

*De reţinut, totodată, că printre denunţătorii-VIP care au dat declaraţii privind fapte mai vechi de şase luni în mai multe dosare instrumentate de DNA şi împotriva mai multor persoane care au ocupat funcţii importante în stat, se numără Gheorghe Ştefan „Pinalti”, Gabriel Sandu, Dinu Pescariu sau Claudiu Florică.

Prejudiciul

*Abuzul în serviciu este definit ca fiind "fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte un act contrar legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice", se mai arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală iniţiat de Ministerul Justiţiei,

*Dosarul lui Liviu Dragnea aflat în desfășurare, în faza de judecată, cu primul termen stabilit la finalul acestei luni, are un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei. Este vorba de „dosarul angajărilor fictive”, în care liderul PSD este trimis în judecată alături de fosta sa soție, Bombonica Prodana. Prejudiciul în acest caz este de puțin peste 100.000 de lei. În plus, în acest dosar nu există nicio plângere prealabilă. Dosarul a pornit ca urmare a unor indicii la care procurorii au ajuns cercetând alte fapte de corupție de la Protecția Copilului Teleorman.

*Sunt însă mii de dosare de abuz în serviciu, fie trimise deja în judecată de procurorii DNA, fie aflate în lucru. Așa cum spunea procurorul-șef al DNA la Digi24, 30 la sută din activitatea DNA e pe abuz în serviciu. Nu toate dosarele au prejudiciu de peste 200.000 de lei. Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, are șapte dosare, în toate sunt fapte de abuz în serviciu, nu în toate este însă un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei. Toate aceste dosare vor trebui restudiate de procurori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri