Portiţele legale speculate de fugarii celebri

Data publicării:
161213_SEBASTIAN_GHITA_ICCJ_03_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Imunitatea parlamentară, starea de sănătate sau schimbarea numelui! Sunt tot atâtea portiţe ale legii speculate de politicieni şi oameni de afaceri care au devenit celebri după ce au reuşit să fugă de procese sau condamnări.

Cel mai recent caz - fostul deputat Sebastian Ghiţă, care a dispărut fără urmă în ultima zi în care beneficia de imunitate.

În primăvara lui 2012, imediat după ce a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT, Mihail Boldea a plecat din România, cu destinaţia Kenya. Anchetatorii solicitaseră aviz pentru arestare, ceea ce nu le-a mai permis să impună alte interdicţii, precum cea de a părăsi ţara.

După zece zile, Mihail Boldea a revenit în ţară, iar următorul an l-a petrecut în arest preventiv.

Sebastian Ghiţă, deputat până la finalul anului trecut, şi vizat de patru dosare penale, a dispărut în ultimele ore în care a beneficiat de imunitate parlamentară.

După ce l-au căutat zece zile pentru a îl audia într-una dintre anchetele ce îl vizează, procurorii DNA au cerut arestarea în lipsă a lui Sebastian Ghiţă, invocând faptul că acesta se sustrage controlului judiciar valabil într-unul dintre procesele pe care fostul deputat le are aici, la Curtea Supremă.

Cel mai faimos fugar rămâne Omar Hayssam. Omul de afaceri sirian a fost arestat, în 2006, în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak. În timpul anchetei, a fost lăsat în libertate, după ce a convins instanţa că suferă de o boală incurabilă, care nu poate fi tratată în spitalele penitenciarelor. După şapte ani de căutări, în 2013 a fost adus în ţară.

Dinel Staicu a reuşit să fugă din ţară schimbându-şi numele, în Nuţu, cu doar câteva zile înainte de a fi condamnat definitiv, în 2012. A fost prins însă rapid.

Sursa FOTO: INQUAM - Octav Ganea

Sursa: Digi24TV

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri