Procesul Colectiv. Magistrații au amânat pronunțarea pentru data de 16 decembrie

Ioana Ciurlea Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - COLECTIV - 3 ANI - COMEMORARE
Curtea de Apel București urmează să dea o decizie în dosarul Colectiv. FOTO: Inquam Photos - Florin Albei

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat, pentru luni, 16 decembrie, pronunţarea în dosarul Colectiv. Decizia nu va fi definitivă. Procurorii au cerut, la ultimul termen, închisoare cu executare pentru inculpaţii din dosar.

Magistraţii au anunțat amânarea pronunţării pedepselor în dosarul Colectiv pentru data de 16 decembrie cu puțin înainte de ora 11:00.

Cea mai mare tragedie colectivă din România ultimelor decenii s-a produs în toamna anului 2015. Un club improvizat într-o fostă fabrică din București a luat foc din cauza artificiilor aprinse în timpul unui concert rock. Scânteile au atins buretele folosit la antifonare, care nu era tratat să reziste la foc. 153 de secunde a durat incendiul, suficient cât unii spectatori să moară pe loc, alții să se calce în picioare spre ieșirea subdimensionată și să fie grav afectați de flăcări și fum.

Procurorii au cerut, cumulat, pentru cei 13 inculpaţi, 160 de ani de închisoare. Până la 15 ani de închisoare pentru fostul primar Cristian Popescu-Piedone şi cei doi pompieri care au controlat clubul, 14 ani pentru patroana firmei de artificii şi câte 12 ani pentru cei trei administratori ai clubului.

De cealaltă parte, toţi acuzaţii s-au declarat nevinovaţi şi au cerut achitarea.

Victimele incendiului şi părinţii celor care şi-au pierdut viaţa au solicitat în instanţă daune de sute de milioane de euro.

Ce s-a întâmplat în clubul Colectiv

Era seara de 30 octombrie 2015. Peste 300 de oameni, majoritatea tineri, participau la concertul trupei GoodBye to Gravity, în clubul Colectiv. Un club amenajat în fosta fabrica Pionierul, care avea o singură intrare. Trupa care organiza concertul încheiase un contract de închiriere cu administratorii clubului şi se angaja să nu plătească pentru spaţiu, dacă la concert vin peste 400 de oameni. Ca să facă spectacolul atractiv, organizatorii au vrut să monteze artificii în club şi au apelat la o firmă specializată.

„Atenţie! Se utilizează numai în aer liber! Utilizarea greşită poate să ducă la rănire sau la incendiu!”. Artificiile, cu instrucţiuni în limba bulgară şi despre care procurorii spun că puteau fi folosite doar în exterior, au fost aprinse, pe scenă, după primele piese cântate de trupă.

Procurorii au descoperit că panoul de comandă care genera aprinderea efectelor pirotehnice nu a funcţionat corespunzător, iar scânteile au ajuns pe stâlpul din faţa scenei, îmbrăcat într-un burete care nu era tratat pentru a rezista la foc. Într-o fracţiunie de secundă, materialul s-a aprins, iar flăcăra a urcat rapid la tavanul din lemn.

„Am văzut că cineva a aruncat cu bere dintr-o sticlă. În momentul în care a ajuns la tavan, efectiv jumătate de tavan s-a aprins instant”, a povestit ulterior un supraviețuitor.

153 de secunde a durat incendiul. Atât au avut la dispoziţie peste 300 de oameni pentru a ieși pe singura ușă a clubului.

„Uşa de evacuare era doar una singură deschisă, cealaltă a fost blocată, s-au călcat în picioare”, își amintește un alt supraviețuitor.

27 de tineri au murit pe loc, în containerul de la intrarea în club, iar aproape 150 au fost internaţi cu arsuri grave sau intoxicaţi cu fum.

Citiți și: EXCLUSIV. Imagini cutremurătoare din Colectiv. Cum arată interiorul clubului la 4 ani după incendiu

Pe măsură ce s-au scurs zilele, alți 37 nu au supraviețuit rănilor, infecțiilor luate din spitale și cocteilului de substanțe nocive pe care l-au respirat în acele clipe de coșmar. Un al 65-lea, supraviețuitor, și-a pus capăt zilelor, după doi ani. Mulți alții au rămas cu semne pe viață. Iar România nu a mai fost niciodată la fel.

Sunt multe voci care spun că spiritul civic al românilor a renăscut în acea noapte târzie de octombrie. A fost, probabil, picătura care a umplut paharul umilințelor și nepăsării. Atunci, mulțimea furioasă a strigat pentru prima data, la unison: „Corupția ucide”. Guvernul Ponta a picat, la presiunea străzii, în 4 noiembrie 2015.

Citiți și:  Marș comemorativ, la 4 ani de la Colectiv: „Capul lui Arafat vrem!”

Cine sunt inculpații

În noaptea aceea fatidică, de 30 spre 31 octombrie 2015, cei trei administratori ai clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au mers la poliţie.  Au fost puşi sub acuzare, pentru ucidere şi vătămare din culpă şi neluarea măsurilor de securitate în muncă.

Procurorii spun că au ales materiale ieftine şi neignifugate pentru antifonarea clubului, că au încurajat participarea unui număr mare de oameni la concert şi că nu i-au instruit pe angajaţi cum să reacţioneze în cazul unui incendiu.

Citiți și: Criminalistul care a condus cercetarea la Colectiv: Noaptea, în liniştea deplină, sunau telefoanele: George, Alina, mama, tata...

La rândul lor, inculpații au susţinut că nu au ştiut să facă mai mult şi că s-au bazat pe firmele specializate cu care au lucrat atât la amenajarea cubului, cât şi la instruirea angajaţilor. În plus, au încercat să demonstreze că nu au avut nicio implicare în organizarea concertului din 30 octombrie 2015.

„Regret că n-am ştiut să fac ceva ca tragedia asta să nu se întâmple”, a declarat Costin Mincu, administrator la „Colectiv”.

Procurorii i-au pus sub acuzare pentru ucidere şi vătămare din culpă şi pe patronii firmei de artificii. Le-au ascultat telefoanele şi au descoperit că, imediat după producerea tragediei, Daniela Niţă şi fratele ei, Cristian, au distrus probe din calculatorul firmei, ca să ascundă neregulile. În plus, i-au acuzat că au folosit în „Colectiv” artificii de exterior şi că nu i-au instruit pe pirotehnişti, pentru a şti cum să le folosească.

Cei doi angajaţi care s-au ocupat de jocul de artificii în noapte tragediei au fost şi ei puşi sub acuzare.

La audieri, patronii din Colectiv le-au mărturisit anchetatorilor că au fost controlaţi, de două ori, de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care i-au asigurat că locul e sigur. Procurorii DNA s-au sesizat şi i-au acuzat pe pompierii Antonina Radu şi Matei Petrică de abuz în serviciu. Le-au reproşat că au verificat clubul în afara orelor de program şi nu au raportat către superiori neregulile descoperite.

Tot de abuz în serviciu au fost acuzaţi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi trei funcţionare ale Primăriei. Procurorii DNA spun că au eliberat ilegal avizul de funcţionare pentru Colectiv, deşi clubul nu era sigur din punct de vedere al protecţiei la incendiu. S-ar fi bazat pe o hotărâre de Consiliu Local, chiar dacă ar fi trebuit să respecte o lege.

„Am încredere în justiţie”, a declarat fostul primar Cristian Popescu Piedone.

Toţi inculpaţii au fost arestaţi pentru câteva luni, mai puţin unul dintre artificieri, care a fost rănit în incendiu.

Dosarele lor au fost trimise separat în judecată, dar au fost reunite într-un final sub aceeaşi cauză, la Tribunalul Bucureşti.

Procesul a început în primăvara lui 2016, dar s-a blocat pentru că primul judecător, Mihail Terceanu, a ieşit la pensie. Dosarul a fost preluat, la finalul anului trecut, de magistratul Mihai Bălănescu.

Colectiv. Pedepsele cerute de procurori

Cristian Popescu Piedone - primar - 15 ani
Antonina Radu - pompier - 15 ani
Matei Petrică - pompier - 15 ani

Daniela Niţă - patron firmă de artificii - 14 ani, 6 luni
Cristian Niţă - patron firmă de artificii - 5 ani

Alin Anastasescu - patron Colectiv - 12 ani, 10 luni
Costin Mincu - patron Colectiv - 12 ani, 10 luni
Paul Gancea - patron Colectiv - 12 ani, 10 luni

Viorel Zaharia - pirotehnist - 12 ani, 10 luni
Marian Moise - pirotehnist - 12 ani, 10 lun

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri