Procesul lui Liviu Dragnea va fi reluat. Ce alte dosare de politicieni ar putea fi afectate

Data actualizării: Data publicării:
dragnea

Pensionarea unui singur judecător duce la reluarea, de la zero, a cel puţin două procese importante. Primul e cel în care președintele Senatului e judecat pentru mărturie mincinoasă. Ce de-al doilea este aşa-numitul proces „Liviu Dragnea-Bombonica Prodana”. Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor şi fosta sa soţie sunt acuzaţi că au dezvoltat un sistem prin care activiştii PSD Teleorman erau plătiţi ilegal din banii copiilor defavorizaţi. Și dosarele altor politicieni ar putea fi reluate.

ACTUALIZARE 15.55. Pensionarea magistratului ar putea afecta și dosarele altor politicieni. Este vorba despre foștii miniștri Gabriel Oprea și Dan Șova, ale căror procese sunt judecate de complete din care face parte și magistratul care urmează să se pensioneze în octombrie.

Două dosare în care sunt judecați cei doi politicieni au termene la Înalta Curte de Casație și Justiție peste două aproximativ săptămâni. Aceleași complete de judecată analizau pe fond și aceste dosare. Din ele face parte Ana-Maria Dascălu, judecătoarea care și-a anunțat pensionarea, iar magistratul care a înlocuit-o în completul care judecă dosarul lui Liviu Dragnea o va înlocui și în celelalte dosare.


Următorul termen în procesul Dragnea-Prodana este programat pe 3 octombrie.

Opt persoane au fost trimise în judecată în acest caz.

Decizia reluării procesului de la capăt a fost luată deoarece, prin pensionarea magistratului, s-a schimbat componența completului de judecată.

România a fost condamnată de mai multe ori la CEDO în urma plângerilor depuse de inculpați condamnați de complete de judecată a căror componență s-a modificat.

În aceste condiții, s-a pus problema reluării procesului, iar avocații celor implicați au fost de acord.

În 3 octombrie, toți inculpații trebuie să se prezinte la termenul de judecată și să spună dacă recunosc sau nu acuzațiile care li se aduc.

Nu este singurul proces care va fi reluat. Și cel în care preşedintele Senatului este acuzat de mărturie minicinoasă trebuie luat de la capăt, după ce preşedintele completului de judecată s-a pensionat.

Toţi martorii care au fost audiaţi în ultimele 10 luni vor fi chemaţi încă o dată să depună mărturie. Printre aceştia se numără fosta lui soţie, jurnalistul Dan Andronic şi fostul senator PSD Şerban Mihăilescu.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de procurorii anti-corupţie că nu le-a spus adevărul când l-au audiat în ancheta retrocedării presupus ilegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri