RETROSPECTIVĂ 2014 | Acuzaţii de evaziune şi spălare de bani la Lukoil

Data publicării:
Lukoil 01.01

O anchetă de proporţii şi câteva secunde de imagini care ar putea să rezume ce s-a întâmplat timp de două luni. A început pe 2 octombrie. Rafinăria de la marginea Ploieştiului părea că este cucerită de mascaţii Poliţiei Române. În birourile şefilor, procurorii scotoceau în fiecare sertar. Erau percheziţii şi la alte peste 20 de adrese. Motivul: evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul estimat: 230 de milioane de euro.

Reacţia Lukoil la acuzaţiile de evaziune fiscală: "Ne exprimăm totala convingere că autorităţile din România vor analiza toate elementele şi vor lua măsuri echitabile. Compania nu a avut până în momentul de faţă nicio reclamaţie din partea autorităţilor fiscale şi de drept din această ţară, efectuandu-şi, în mod responsabil, plăţile la bugetul de stat. Vladimir Nekrasov, prim vice-preşedinte pentru Rafinare, Marketing şi Distribuţie.

Următoarea mişcare a procurorilor a fost să ceară sechestru pentru rezervele de petrolul aflate în Portul Constanţa. Era o primă încercare de a recupera presupusa pagubă. Răspunsul a venit imediat. Rafinăria a început procedurile pentru oprirea activităţii. 3.500 de oameni erau în pericol să rămână făcă locurile de muncă, lucru pe care premierul Victor Ponta şi ambasada Rusiei l-au declarat inacceptabil.

"În calitate de Ambasador al Federaţiei Ruse sunt foarte îngrijorat de evenimentele desfăşurate în jurul rafinăriei „Petrotel", care aparţine companiei petroliere ruseşti „ Lukoil", precum şi de atmosfera care se creează în legătură cu această situaţie. O preocupare aparte o provoacă faptul că, în cadrul măsurilor de anchetă, s-a dispus ca uzina să oprească producţia, ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei „ Lukoil" din România" declara Oleg Malginov, ambasadorul Rusiei în România.

Din justiţie, dosarul Lukoil s-a mutat în lumea politică şi s-a transformat în scandalul Lukoil. Premierul Victor Ponta a făcut apel la înţelepciunea procurorilor să găsească soluţii legale pentru a nu se bloca activitatea rafinăriei :"Cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conducta in Rusia sau nu ştiu unde, şi nici rafinăria nu o mutau mâine. Să avem grijă, sunt 3500 de oameni...interese economice.Procurorul nici nu cred ca e interesat ca Lukoil are 3500 de angajati si ca Oltchim cumpara doar de la Lukoil si de faptul ca au blocat combustibil la Oil Terminal si la Conpet. Ca nu stie procurorul si probabil nu e treaba domniei sale."

Preşedintele Traian Băsescu a fost mai tranşant şi a taxat imediat reacţia premierului şi a ruşilor: "Îmi pare o abordare de tip putinian. Dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo, nu în România."

Şi procurorul general a condamnat ameninţările ruşilor. Cu toate acestea, după negocieri intense în care s-au implicat şi oameni din Guvern, instanţa a fost mai blândă. A ridicat o parte din sechestru, iar compania şi-a reluat activitatea, în timp ce ancheta penală continuă.

Lukoil este al treilea mare jucător pe piaţa carburanţilor din ţara noastră. Are peste 300 de benzinării şi aduce câştiguri de peste 700 de milioane de euro pe an pentru statul român. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri