Scandalul SIPA ia amploare. Cazanciuc: E nevoie de o discuţie în CSAT

Data publicării:
dosare instanta agerpres-21.12016
Dosare aflate in depozitele de arhiva ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), situate in Popesti-Leordeni, judetul Ilfov.

Scandalul privind documentele fostului serviciu secret al Minsiterului Justiţiei ia amploare. Unii magistraţi nu sunt de acord ca toate informaţiile strânse de SIPA să devină publice. Iar anunţul ministrului Tudorel Toader, care a spus că va desecretiza dosarele, a provocat un conflict între fostul premier Victor Ponta şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

Desecretizarea anunţată de Tudorel Toader trebuie discutată de CSAT, spune Robert Cazanciuc, fost ministru al justiţiei, în prezent proaspăt numit șef al Comisiei juridice din Senat, în locul lui Șerban Nicolae.

Sunt documente produse de un serviciu secret, dar cu siguranţă acolo sunt şi alte tipuri de informaţii clasificate. Casificarea şi declasificarea se fac după proceduri foarte riguros stabilite de lege. Nu clasificăm sau declasificăm uşor un document. Ca să declasifici un document ai nevoie de o hotărâre de guvern. Secretele de stat, secret de importanţă deosebită... nu se poate face, chiar dacă iniţiativa clasificării a avut-o, la vremea respectivă, SIPA . E nevoie de hotărâre de guvern. Din punctul meu de vedere, trebuie discuţie în CSAT. Sunt niveluri de clasificare foarte înalte care nu ii permit dlui ministru... E o procedură prevăzută de lege care trebuie respectată”, a spus Robert Cazanciuc în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.

Magistraţii nu sunt de acord ca toate documentele să devină publice. Cristina Tarcea, preşedinta Curţii Supreme, spune că dosarele trebuie, mai întâi, studiate, pentru a se vedea care dintre ele pot fi desecretizate.

Cristi Danileţ, care a făcut parte din prima comisie care a inventariat informaţiile strânse de ofiţerii SIPA, vrea ca toată arhiva să dispară.

Unele (documente – n.r.) se referă la viaţa privată, intimă, familială. Mi se pare nedrept şi s-ar încălca drepturile omului dacă ar apărea public. Ar fi mai bine să rămână sigilate sau să fie topite documentele privind viaţa magistraţilor, atât profesională, cât şi personală”, a declarat Cristi Danileț la Digi24.

Judecătorul este acum acuzat că ar fi copiat unele dintre documentele pe care le-a studiat. El a făcut o o plângere penală pe baza căreia procurorii DIICOT au deschis anchetă.

În acelaşi timp, fostul premier Victor Ponta a declarat la România TV că ar trebui înfiinţată o comisie parlamentară în acest caz.

Singura persoană care a avut acces la acea arhivă şi care a folosit acea arhivă este exact Monica Macovei care pe atunci, în 2005-2006, era braţul înarmat al lui Traian Băsescu împotriva adversarilor politici. Dacă se va face şi o comisie parlamentară vom afla că Monica Macovei cu Dănileţ au citit arhiva. Şi cum le-am folosit pot doar să-mi imaginez”, a spus Victor Ponta.

În replică, Traian Băsescu a anunţat că îl va da în judecată pe Victor Ponta. La B1 TV, fostul preşedinte a afirmat că nu a văzut niciodată vreun dosar SIPA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri