Simpatizantul ISIS din Craiova a fost arestat

Data actualizării: Data publicării:
isis terorist craiova

Tânărul cercetat pentru că ar face în mediul online propagandă grupării teroriste Stat Islamic a fost arestat preventiv. Luigi Boicea a fost reţinut de procurorii DIICOT şi este suspectat că ar fi plănuit atacuri teroriste. Anchetatorii spun că tânărul în vârstă de 18 ani a căutat pe internet informaţii despre fabricarea bombelor artizanale.

Judecătorii au decis că Omar al-Faruq, aşa cum se prezintă tânărul în mediul online, este un pericol public.

Luigi Boicea este cercetat pentru a doua oară de DIICOT pentru că ar face propagandă ISIS. Prima oară, tânărul avea 17 ani şi a fost trimis acasă, cu interdicţia de a mai accesa internetul. Acum, tânărul care a împlinit 18 ani a fost iniţial reţinut de DIICOT şi apoi arestat preventiv pentru 30 de zile de instanţa Curţii de Apel Bucureşti. Decizia judecătorilor poate fi contestată.

Anchetatorii spun că Luigi Boicea a încălcat în mod constant controlul judiciar impus în urmă cu exact un an. A intrat pe internet, unde a continuat să ia legătura cu lideri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic şi a urmat cursuri online de pregătire.

Marian Boicea, tatăl tânărului: „Copilul, aşa am înţeles acum, a accesat nişte chestionare pentru şcoala de şoferi. Acum nu ştiu mai mult. Acum am aflat că ar fi accesat şi altceva.”

Tatăl craioveanului suspectat că plănuia acte de terorism a la şedinţa în care judecătorii au decis arestarea preventivă a fiului său. Îi este greu să creadă că tânărul avea o dublă identitate. Pe internet, Luigi Constantin Boicea era Omar al-Faruq. Nici vecinii băiatului de 18 ani nu îl cred în stare să facă rău.

Era un băiat cuminte. Îmi zicea săru'mana. Nu se apuca cu lumea. Nu ştiu. Copilul ăsta, aşa tânăr...”, spune o femeie.

E un băiat cuminte, să ştii. Foarte cuminte. Păcat de el”, spune o altă vecină.

rocurorii DIICOT au descoperit însă că băiatul cuminte de care vorbesc vecinii a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamică şi a încercat chiar să intre în legătură cu lideri ai Stat Islamic. Mai mult, a făcut cursuri online despre cum se fabrică bombele artizanale. Băiatul locuia cu mama şi bunicii.

Deşi era sub control judiciar, tânărul a continuat să acceseze internetul, iar procurorii spun că mesajele pe care le-a postat sunt pline de ameninţări. Tânărul a cerut pentru o scurtă perioadă ajutorul psihologilor şcolari.

Georgică Bercea, directorul liceului la care învaţă tânărul: „Elevul Boicea a fost consiliat în cadrul unităţii şcolare, la cabinetul de consiliere, în perioada de sfârşit a clasei a 10-a şi în prima parte a semestrului I, în clasa a 11-a, mai precis până în luna noiembrie 2015.”

O lună mai târziu era ridicat prima oară de mascaţi, iar apoi a refuzat consilierea.

Irina Gruia, psiholog: „Este modul în care el atrage atenţia, modul în care vrea să fie special, să facă ceva deosebit, să contribuie la o schimbare, însă nu întodeauna lucrurile acestea sunt în sens pozitiv. Lipsa de modele din mediul familial, el în niciun mediu nu are astfel de modele, şi tentaţia şi tamtam-ul pe care televiziunile îl fac vizavi de ultimele schimbări, de jihadism, de terorism, pe el îl fac să se simtă special.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri