T. Băsescu, în comisia juridică: Băgaţi femeile mai puţin în puşcărie decât pe bărbaţi

Data actualizării: Data publicării:
basescu discurs fb

Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, un amendament la proiectul de lege al graţierii potrivit căruia femeilor însărcinate şi întreţinătorilor de copii de până în 14 ani li se înjumătăţeşte pedeapsa cu închisoarea. Senatorii jurişti au respins amendamentul lui Traian Băsescu de graţiere şi a femeilor condamnate pentru corupţie.

basescu discurs fb

 

Decizia a fost luat cu 9 voturi ”pentru” şi o abţinere.

Potrivit amendamentului, ”se graţiază în parte, cu jumătate, pedepsele cu închisoare între 6 şi 10 ani, aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”. Propunerea a fost făcută de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brăiloiu (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL).

Senatorul PMP Traian Băsescu a insistat ca de această prevedere să beneficieze şi femeile condamnate pentru corupţie.

El a încercat să îi convingă pe senatorii jurişti să trateze femeile care au săvârşit infracţiuni mai blând decât pe bărbaţi, recomandându-le ”să le bage mai puţin în pucărie”.

”Ar fi o mare eroare să nu avem în vedere situaţiile deosebite în care se pot afla femeile. Sigur, faceţi ce vreţi: dacă pasiunea e să le băgăm pe toate la puşcărie, băgaţi-le. Dacă pasiunea e să fie tratate ca bărbaţii, rezolvaţi problema. Dar o femeie trebuie tratată altfel decât bărbaţii, mai ales când este vorba de penitenţă, de băgat în puşcărie”, le-a spus Traian Băsescu senatorilor jurişti.

Fostul preşedinte al României le-a reproşat procurorilor comportamentul faţă de femeile care au săvârşit infracţiuni.

”Pe mine m-a oripilat ce aţi făcut acum câteva luni, când o femeie în luna a opta i-aţi dat arest, aţi băgat-o la Beciul Domnesc. Dacă aste e abordarea pe care vreţi să o avem faţă de femei, să facem o ţară de procurori, de judecători ca procurorii şi rezolvăm problemele. Eu vă spun ca un fapt de viaţă: încercaţi să protejaţi femeile până şi de furia justiţiei, dacă se poate, dacă nu-s femei care au omorât, împuşcat, să încercăm să le protejăm. Cred că regimul penitenciar al femeilor în România e îngrozitor”, a mai spus Traian Băsescu în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului asupra legii graţierii.

La remarca unui senator care i-a spus fostului şef al statului că ”la femei ţinem majoritatea, domnu preşedinte”, Traian Băsescu i-a replicat: ”Bun, atunci băgaţi-le mai puţin în puşcărie decât pe bărbaţi”.

”O femeie care a luat mită într-o primărie eu nu zic să nu fie condamnată, dar copilul ei are acelaşi drept de a avea mama alături precum copilul unei femei care a fost condamnată că a fluierat în biserică”, şi-a încheiat Băsescu pledoaria din Comisia juridică a Senatului.

”Din categoriile excluse (de la graţiere – n. r), elimin şi eu violenţa, dar să lăsăm pe cele care au făcut un act de corupţie. Au luat o mită într-o primărie, într-un minister (…) Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscută”, a propus Traian Băsescu în faţa Comisiei juridice a Senatului.

Amendamentul său a fost însă respins cu 9 abţineri şi doar un vot ”pentru”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri