Un criminal român ar putea primi despăgubiri de jumătate de milion de lire de la guvernul britanic

Data publicării:
lire - euro baniGettyImages-1997484

 Foto: Gulliver/ Getty Images

Românul în vârstă de 48 de ani a primit o condamnare de 12 ani cu executare de la o instanță din Constanța, după ce a omorât un bărbat de 70 ani în bătaie cu un ciocan. În 2008, românul a fost eliberat înainte de termen, după ce a săvârșit șapte ani din pedeapsă.

În 2009, românul s-a mutat în Marea Britanie, unde a primit drept de ședere în calitate de student. În 2014, Marea Britanie a început procedurile de deportare a bărbatului după ce s-a aflat că a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Românul a primit o scrisoare în care era informat că dosarul său penal și condamnarea la 12 ani înseamnă că va fi deportat, relatează The Telegraph.

În consecință, între luna martie și luna iulie 2015, bărbatul a fost reținut la un centru pentru imigranți din Dover.

Marea Britanie are o lege care îi permite să deporteze cetățeni ai Uniunii Europene dacă au fost condamnați la închisoare și au primit o sentință de minim patru ani. Însă, pentru a deporta un cetățean UE care a fost condamnat la închisoare, procurorii trebuie să demonstreze că persoana respectivă reprezintă o amenințare serioasă la adresa societății.

Inițial, o instanță din Marea Britanie a aprobat deportarea. Avocații bărbatului au făcut apel și au argumentat că decizia îi încalcă drepturile și instanța a respins ordinul de deportare și astfel românul poate rămâne în Marea Britanie.

De asemenea, instanța supremă a Marii Britanii a mai decis că reținerea românului pentru patru luni într-un centru de imigranți a fost ilegală, ceea ce îi dă dreptul să ceară despăgubiri de până la 500.000 de lire.

Mai mult, românul are șanse mari să și primească această sumă sau măcar o parte din ea, întrucât guvernul britanic a plătit patru milioane de lire în perioada 2014-2015 mai multor persoane care au fost reținute ilegal la centre pentru imigranți, potrivit BBC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri