Vicepreședintele Asociației Magistraților, despre legea pensiilor speciale: „Naște anumite semne de întrebare pe discriminare”

Data publicării:
ciocan tribunal judecator
Credit foto: Guliver/Getty Images

Cezar Filip, vicepreşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, a declarat miercuri, despre noua formă a legii pensiilor speciale, votată de Senat în urma respingerii proiectului la CCR, că în primul rând nu a existat o consultare a asociaţiilor profesionale pe marginea modificărilor propuse în aceasta a doua etapă legislativă. Alte probleme sunt legate de prevederile privind modificarea bazei de calcul privind pensia şi înlăturarea perioadelor asimilate dar şi creşterea etapizată a vârstei de pensionare care poate naşte discriminare în sistem, spune Filip.

”Prima nemulţumire pe care o avem este faptul că nu a existat o consultare a asociaţiilor profesionale pe marginea modificărilor propuse în aceasta a doua etapă legislativă. Vorbim de aceeaşi lipsă de dialog”, a spus reprezentantul CSM, el precizând că este un ”proiect adoptat pe repede înainte şi cu nişte vicii de neconstituţionalitate pe care le văd de la distanţă”, a declarat la Prima News Cezar Filip, citat de News.ro.

El a arătat că sunt nişte repere oferite de Curtea Constituţională pe care asociaţia magistraţilor aşteaptă să le regăsească mai bine evidenţiate în proiectul de lege.

”Avem pe de o parte modificarea bazei de calcul care în vechea formă pornea de la indemnizaţia din ultima lună şi acum se raportează la o perioadă de 48 de luni, ceea ce poate afecta, în substanţa lui, dreptul de pensie. Mai departe, vorbim despre înlăturarea perioadelor asimilate care se reduc din start la cel mult cinci ani. Vorbim de o creştere etapizată a vârstei de pensionare, care creşte de la 47 de ani, într-o formă mai raţională, într-adevăr, decât în primul proiect dar care totuşi naşte anumite semne de întrebare pe discriminare între persoanele cu aceleaşi condiţii de vechime şi de stagiu efectuat în magistratură. Şi nu în ultimul rând, problema impozitării, referitor la care Curtea Constituţională a făcut nişte observaţii clare”, a menţionat Cezar Filip.

Vicepreşedintele Asociaţiei a mai spus că momentul optim în care ar fi trebuit consultaţi era cel al formulării propunerilor în comisii.

”Noi nu venim să spunem ce ne convine, dacă suntem mulţumiţi cu nivelul drepturilor, nu se pune problema. Noi facem nişte observaţii de constituţionalitate, atât”, a subliniat Filip.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri