Senat: Trei zile pe lună reducere din pedeapsă pentru condiţii improprii

Data actualizării: Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Senatorii au votat luni, cu 113 voturi ”pentru” şi un singur vot ”împotrivă” modificările la legea privind executarea pedepselor. S-a stabilit ca deţinuţilor care stau în condiţii necorespunzătoare să li se reducă pedeapsa cu trei zile pe lună, iar spaţiul necorespunzător de detenţie a fost definit ca mai mic de patru metri pătraţi de persoană.

gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

Cele mai importante amendamente admise vizează reducerea cu trei zile pe lună a pedepsei cu închisoare pentru deţinuţii care stau în condiţii necorespunzătoare şi, totodată, definirea spaţiului necorespunzător: ”cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează prin împărţirea suprafeţei totale a camerei de deţinere la numărul de persoane cazate în camera respectivă”.

Modificările aduse legii executării pedepselor au fost susţinute în final de toate partidele parlamentare, deşi cu unele observaţii.

USR, prin vocea senatorului Vlad Alexandrescu, a salutat proiectul de lege, despre care a spus că a fost înaintat Parlamentului de către fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună. Alexandrescu a atras atenţia însă că modificările adoptate luni de Senat nu acoperă decât parţial situaţia din penitenciarele româneşti şi a indicat ca măsuri suplimentare construcţia de noi penitenciare.

Şi PNL a susţinut modificările aduse legii privind executarea pedepselor, dar senatorul Alina Gorghiu a avertizat că actul normativ ”nu e o soluţie miraculoasă, ci doar un pas mic dintr-un mare pachet pe care Parlamentul împreună cu Guvernul ar trebui să-l adopte”. Ea a spus că pentru rezolvarea situaţiei din penitenciare este nevoie de construcţia unor închisori noi şi de măsuri alternative, precum arestul la domiciliu sau introducerea de brăţări.

Proiectul de lege urmează să meargă acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri