Kremlinul răspândește zvonuri despre moartea lui Vladimir Putin doar pentru a testa reacțiile rușilor (serviciile secrete din Ucraina)

Data publicării:
Russia Putin Religion
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Zvonurile privind moartea lui Vladimir Putin care circulă pe rețelele sociale sunt false, susțin serviciile secrete ucrainene. Potrivit lui Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene, Kremlinul lansează acest tip de informații false pentru a testa reacțiile rușilor. "Este o poveste internă care este destinată unei audiențe interne rusești", a declarat Iusov pentru postul de radio ucrainean NV Radio, citat de businessinsider.

Kremlinul lansează zvonuri false despre moartea președintelui Vladimir Putin pentru a măsura reacțiile rușilor, potrivit serviciilor secrete militare ucrainene.

Săptămâna trecută, zvonuri despre moartea lui Putin au circulat pe rețelele sociale, care păreau să provină de pe contul anonim de Telegram rusesc General SVR, o sursă abundentă de informații controversate despre Putin și cercul său apropiat, care nu pot fi dovedite.

Însă Ucraina a respins zvonurile, catalogându-le drept o tactică a Kremlinului menită să monitorizeze reacțiile interne.

"Scopul de bază al știrilor false este de a vedea cum reacționează societatea în termeni de cifre și dinamică și de a observa reacțiile indivizilor, ale elitei și ale mass-mediei", a declarat Andriy Yusov, purtător de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării.

Vinerea trecută, contul "general SVR" a susținut că medicii au încercat să-l resusciteze pe Putin, însă l-au declarat ulterior mort, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat brusc.

Luni, contul a mai transmis că Putin a murit pe 26 octombrie, la ora 20:42, după ce la Kremlin a avut loc o lovitură de stat.

Potrivit lui Iusov, aceste zvonuri sunt o încercare a Kremlinului de a evalua modul în care publicul rus, aliații lui Putin și mass-media vor reacționa la moartea sa.

"Este o poveste internă care este destinată unui public intern rusesc", a declarat Iusov pentru NV Radio, potrivit Ukrainska Prava.

Iusov a mai adăugat că zvonurile fac parte din "cartea de joc" a Kremlinului pentru a se pregăti mai bine pentru orice eventualitate.

"În acest fel, imperiul, care este construit pe munca serviciilor secrete, învață cum să continue să conducă", a spus el.

Afirmațiile de săptămâna trecută l-au determinat pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, să respingă în două rânduri speculațiile privind sănătatea lui Putin.

Peskov a calificat zvonul inițial drept o "farsă", înainte de a adăuga că președintele rus este "bine", conform publicației controlate de stat TASS.

Iar vineri, el a declarat pentru agenția de presă de stat RIA Novosti că știrile potrivit cărora Putin ar fi murit sau că o sosie i-ar fi luat locul sunt "absurde".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri