Libertatea presei, sub asaltul PSD și AUR

Data actualizării: Data publicării:
Ședință în Senatul României.
Plenul Senatului. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România riscă să intre în infringement din cauza unui proiect care modifică legea audio-vizualului. Legea a fost inițiată de Guvern anul trecut pentru transpunerea unei Directive europene. Textul însă a fost modificat cu o serie de amendamente controversate susținute de parlamentarii PSD și AUR. Acestea au stârnit dezbateri aprinse în Senat, acolo unde trebuie să primească proiectul si votul final.

Ministru al Culturii, social-democratul Lucian Romașcanu, vrea ca operatorii de cablu dominanți în piață să nu poată deține și posturi de televiziune. Concret, CNA ar urma să oblige operatorii în această situație să aleagă pentru una dintre piețe.

Senatorul PSD a intodus aceste prevederi într-un proiect de lege care are ca scop transpunerea unei Directive europene privind audio-vizualul. Ele au stârnit dezbateri în comisia de Cultură de la Senat, iar proiectul încă nu a primit raport. Modificările controversate sunt susținute de PSD și AUR.

Romașcanu propune aceste modificări pentru a nu permite ca o poziție dominantă a unui operator economic într-o piață să influențeze o altă piață.

Întârzierea unei transpuneri corecte a Directivei europene poate declanșa o procedură de infringement României.

„RCS & RDS este de părere că primordială este protejarea interesului României în domeniu, mai precis evitarea impunerii de sancţiuni din partea organismelor europene, sancţiuni ce pot veni pe fondul întârzierii adoptării acestor prevederi. (...) Adoptarea legii în forma cerută de către autorităţile europene şi realizată de către Guvern prin acest proiect de lege, nu afectează funcţionalitatea actuală, RCS & RDS fiind o societate care acţionează şi îşi desfăşoară activitatea după regulile şi legile în vigoare (...) Dacă proiectul, în forma trimisă de Guvern către Parlament, intră în vigoare, nu considerăm că ar trebui să renunţăm la niciuna dintre activităţi, neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe”, au precizat reprezentanții RCS & RDS.

Conform analizei de anul acesta a organizației Reporteri fără Frontiere, România a scăzut cu 8 poziții în clasamentul libertății presei la nivel mondial, ajungând pe locul 56, fiind devansată chiar și de Republica Moldova. În acest context, ultimul raport Reuters care analziează presa din România plasează televiziunea Digi24 și site-ul Digi24.ro ca cele mai de încredere surse de informare ale românilor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri