Lovitura de stat din Gabon îngrijorează statele UE. Josep Borell: „sporește instabilitatea în întreaga regiune”

Data publicării:
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell
Foto: Josep Borrell. șeful diplomaţiei europene. Sursa foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat miercuri că, dacă se confirmă lovitura de stat din Gabon, atunci va spori instabilitatea din regiune, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Situaţia din ţara africană va fi analizată de miniştrii apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi în cadru informal la Toledo, eveniment organizat de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

''Dacă se confirmă, atunci este vorba de încă o lovitură de stat militară ce sporeşte instabilitatea în întreaga regiune'', a spus Borrell în faţa miniştrilor apărării europeni.

Potrivit demnitarului, ceea ce se întâmplă în Africa de Vest constituie o mare problemă pentru Europa.

Un grup de ofiţeri superiori din Gabon au anunţat miercuri dimineaţa la televiziune că au preluat puterea, la scurt timp după ce autoritatea electorală naţională comunicase că preşedintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat, cu 64,27% din voturi. Alegerile generale au fost afectate de întârzieri, pe care opoziția le-a denunțat drept frauduloase.

La canalul de televiziune Gabon 24, militarii au anunţat că reprezintă toate forţele de securitate şi apărare ale ţării din vestul Africii centrale. Ei au declarat că alegerile sunt anulate, toate frontierele sunt închise până la noi ordine, iar instituţiile statului sunt dizolvate.

 Unul dintre militari a spus la postul de televiziune Gabon 24: „Am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual”.

Puciul din Gabon are loc la o lună după cel din Niger.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri