Luminiţa Odobescu cere continuarea ajutoarelor pentru Ucraina. „Este important să contracarăm narativele ruse”

Data publicării:
Romanian Foreign Minister Luminita-Teodora Odobescu speaks to the press
Luminița Odobescu a cerut continuarea ajutoarelor pentru Ucraina. Foto: Profimedia

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat luni, înainte de participarea la Consiliul Afaceri Externe (CAE), la Bruxelles, că statele comunitare trebuie să folosească „toate mijloacele” pentru a ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

„În acest moment crucial este important să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a continua să sprijinim Ucraina”, a spus şefa diplomaţiei române, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că „Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene”.

„Trebuie să implementăm rapid etape foarte importante, pentru un sprijin predictibil acordat Ucrainei, anume să stabilim fondul de sprijin pentru Ucraina, să deblocăm tranşa din Instrumentul european pentru pace, să ajungem la un acord politic la Consiliul European de săptămâna viitoare în ceea ce priveşte Mecanismul pentru Ucraina şi să avem un calendar predictibil al aderării (la UE - n.r.) pentru Ucraina şi Republica Moldova”, a completat ministrul.

Luminiţa Odobescu a spus că „este important să consolidăm comunicarea strategică a statelor UE, să contracarăm narativele ruse şi să continuăm presiunile asupra Rusiei”.

„Acesta este motivul pentru care România susţine un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei”, a afirmat ministrul român.

În ceea ce priveşte criza din Orientul Mijlociu, ea a făcut apel la eliberarea imediată a ostaticilor. De asemenea, a afirmat că „situaţia umanitară gravă din Gaza ne îngrijorează pe toţi”.

Astfel, Odobescu a arătat că Planul de Pace din regiune va putea fi implementat doar când aspiraţiile israelienilor şi palestinienilor vor fi atinse, anume "pe de o parte, nevoile de securitate, pe de altă parte, nevoile de statalitate şi suveranitate". Ministrul român a spus că, în ce priveşte acest dosar, ţara noastră se coordonează cu SUA şi cu partenerii din regiune.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri