Mâncare expirată, bătrâni neîngrijiți și condiții mizere. Mai multe cămine din țară și din București au fost închise

Data actualizării: Data publicării:
maini de om batran impreunate
Mii de bătrâni nu au ce pune pe masă de Paște așa că se împrumută de la Casele de Ajutor Reciproc. Foto: Profimedia Images

Mai multe cămine au fost închise în țară și în București, în urma neregulilor găsite în timpul controalelor efectuate de autorități. Potrivit unor surse Digi24, 446 de servicii sociale au fost verificate luni, dintre care patru au fost închise, iar în cazul a 22 dintre ele s-a decis suspendarea activității pe diferite perioade. Din cele suspendate, cele mai multe sunt în București (10) și Giurgiu (7), iar pe lângă acestea mai sunt și în Ilfov, Timișoara, Constanța și Mureș.

Zeci de bătrâni hrăniți cu mâncare expirată și cazați într-o mizerie de nedescris. Asta au găsit inspectorii într-un centru pentru vârstnici din Timișoara. Căminul a fost închis, iar pacienții mutați la alte azile din oraș. Este doar unul din sutele de controale făcute luni.

În Gorj, bătrânii dintr-un centru au povestit reporterilor că sunt bătuți în azil.

Tot în Gorj, un azil a fost închis pentru că funcționa fără aviz de luni bune. Oficialii au aflat asta abia azi.

Și în Mureș, un cămin a fost închis, din cauza problemelor de igienă și a cabinetului medical care era neracordat la apa curentă. 

De asemenea, și în Bistrița-Năsăud a fost închis un centru social.

Primele controale făcute, luni, de cele patru echipe care verifică azilele din judeţul Argeş arată că în unele dintre aşezămintele în care sunt îngrijite persoanele vulnerabile se serveau alimente expirate, obiectele sanitare erau vechi, iar în spaţii erau acoperite cu mucegai, potrivit News.ro.

Patru echipe de control au început, luni, verificările în aşezămintele sociale din judeţul Argeş. În prima zi a controalelor au fost verificate 12 centre pentru îngrijirea vârstnicilor, fiind descoperite nereguli.

„În unele locaţii, mai multe produse alimentare găsite în bucătării erau expirate. Lactate, carne şi produse din carne, peşte. Alte locaţii sunt deficitare la igienă. Lasă de dorit şi mobilierul din băi, dar şi cel din curţi: bănci rupte, scaune în care oamenii se pot răni, ţevi ruginite, geamuri sparte. Mai multe imobile nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Şi nici măcar extinctoare”, a transmis, luni seară, prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu.

El a precizat că ceea ce au găsit în teren echipele de control „va atrage sancţiuni”.

În judeţul Argeş, funcţionează 50 de centre pentu vârstnici, dintre care 44 private şi şase publice.

De asemenea, în București, Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 4 a fost demisă, urmare a deficienţelor constatate de comisia de control la una dintre locaţiile unde erau găzduiţi şase minori aflaţi în grija acestei direcţii.

Potrivit unui comunicat al autorităţii locale transmis, luni, Agerpres, controlul a avut loc, luni, în cadrul seriei de verificări efectuate, la nivel naţional, în centrele sociale destinate adulţilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi. În cadrul acestor verificări realizate în Sectorul 4 de o echipă mixtă de control, au fost constatate deficienţe în raport cu standardul necesar, precum cele în privinţa aspectului deteriorat al pereţilor interiori, mobilierului, echipamentelor sanitare, cât şi referitor la condiţiile de depozitare a alimentelor.

Locaţia a fost deja închisă, iar minorii au fost relocaţi în alte „spaţii conforme”, pentru ca toate deficienţele constatate să fie remediate în regim de urgenţă.

Pe lângă acestea, au mai fost închise alte două centre sociale în Sectorul 1 și două în Sectorul 6.

Premierul a cerut ca toate căminele din țară să fie verificate până la finalul săptămânii.

Controalele în cămine vor continua până la finalul săptămânii, iar Guvernul o să primească un raport cu toate neregulile găsite.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri