MApN solicită Parlamentului aprobare pentru achiziția a 200 de rachete necesare sistemelor Patriot, în valoare de un miliard de euro

Data actualizării: Data publicării:
racheta lansata de un sistem patriot
Tragere cu o rachetă Patriot la exercițiul PATRIOT SPARK 23 în poligonul de trageri sol-aer de la Capu Midia, judeţul Constanţa. Foto: Inquam Photos / George Călin

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au luat act, luni, de solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea, prin Direcţia generală pentru armamente, a procedurii de achiziţie a 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer Patriot.

„În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaţionalizarea şi consolidarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial 'Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)'/PATRIOT prevăzută de Legea nr. 222/2017, pe lângă cantitatea de rachete aferentă celor două etape ale programului PATRIOT, este necesară completarea parţială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziţiona prin Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency/NSPA), utilizând iniţiativa ESSI (European SKy Shield Initiative) condusă de Germania”, se arată în solicitarea MApN adresată conducerii Parlamentului, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, achiziţia va fi făcută de NSPA prin atribuirea unui contract către Compania COMLOG/Germania, pentru fabricarea rachetelor, şi printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu Guvernul SUA, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa.

„Conform celor comunicate de reprezentanţii NSPA, preţul maxim unitar este de circa 5.444.750 EUR, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de rachete este de 1.088.950.000 euro fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS) şi va fi stabilit cu exactitate după iniţierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie. Avansul iniţial, de aproximativ 35 % din valoarea totală estimată a întregului pachet, trebuie plătit în anul 2023 sau trimestrul I al anului 2024”, se arată în documentul care a fost trimis comisiilor de specialitate şi va fi supus ulterior aprobării plenului reunit al Parlamentului.

Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2023, la 2,5 % din PIB, a asigurat condiţiile pentru iniţierea unor achiziţii strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României, se menţionează în solicitare. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri