Marius Pieleanu, despre tragedia de la 2 Mai: Autoritățile nu și-au făcut treaba. România e un stat eșuat. Eșuat prin administrația sa

Data actualizării: Data publicării:
marius pieleanu in studioul digi24
Marius Pieleanu a vorbit marți seara, la Digi24, despre tragedia de la 2 Mai, unde un tânăr drogat a omorât cu mașina doi studenți. Foto: Captură TV Digi24

Marius Pieleanu a vorbit marți seara, la Digi24, despre tragedia de la 2 Mai, unde un tânăr drogat a omorât cu mașina doi studenți. Sociologul spune că evenimentul putea fi evitat dacă autoritățile și-ar fi făcut treaba, însă acest lucru nu s-a întâmplat, și a dat câteva exemple în acest sens. Astfel, se ajunge la o concluzie la care populația a ajuns de mult timp: „administrația este în colaps, administrația nu este funcțională, administrația nu are proceduri”. România este un „stat eșuat. Să nu ne ferim de termen. Un stat eșuat prin administrația sa”, a subliniat Marius Pieleanu.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Cum se simt în mentalul unei societăți astfel de evenimente, astfel de tragedii?

Marius Pieleanu, sociolog Avangarde: Ca o uriașă disfuncționalitate sistemică, la nivelul întregului sistem social, care este reprezentat de, evident, societatea românească.

Este o problemă care a căpătat deja caracteristici de fenomen social.

Toate datele cu caracter statistic, și oficiale chiar, la care noi avem acces, converg către o concluzie destul de tragică, dacă nu cumva chiar pur și simplu tragică - aceea că România, cu pași repezi se aliniază la „standardele” negative ale societăților dezvoltate din Europa.

Claudiu Pândaru: Nu mai suntem o țară de tranzit, așa cum ne plăcea să ne păcălim...

Marius Pieleanu: Nu mai suntem o țară de tranzit, ajungem la date comparabile cu ceea ce Germania sau Franța înregistrează, unde, sigur, consumul de droguri în general, nu numai cele recreaționale, înregistrează o istorie destul de lungă.

Sigur, nu ajungem, și e bine că este așa, totuși, la standardele înalte de consum din Statele Unite, unde lucrurile sunt complet diferite.

Claudiu Pândaru: Diferența este așa... Atunci când te uiți la statul român, și la felul în care acesta se poziționează față de acest fenomen, te îngrozești. Repet ce am spus mai devreme. În tot județul Constanța, polițiștii au la dispoziție doar 15 aparate de testat pentru consumul de droguri. 15.

Marius Pieleanu: Și înțeleg că în seara cu pricina n-a fost niciunul, pentru că nu știau să-l folosească.

Claudiu Pândaru: N-a fost niciunul, pentru că nu le-au trimis de la Mangalia, astea sunt informațiile. În București sunt 20. În celelalte județe, media este de două, trei. 170 sunt în toată România.

Citiți și:
VIDEO. „Plecăm din țară din cauza voastră. Nu ne oferiți un trai decent”. Revoltă la înmormântarea tinerilor uciși de șoferul drogat în 2 Mai

Marius Pieleanu: Da, trebuie să se întâmple o tragedie, sau să ne confruntăm cu o tragedie, pentru că aș putea să fac prinsoare cu dumneavoastră că în următoarele luni, Ministerul de Interne va achiziționa probabil câteva sute de astfel de aparate.

Dar de ce trebuie să ajungem aici?

Adică, toate lucrurile astea au o etiologie, în sociologie, o cauzalitate foarte bine definită. În cazul tragic al celor doi tineri decedați în urma unui gest nebunesc, dar paradigmatic comportamental pentru un tânăr care a consumat droguri, atenție, nu a ieșit din modelul clasic de comportament, el ar fi putut fi, evenimentul în sine, evitat, dacă autoritățile statului, administrația, cum o definim noi generic, și-ar fi făcut datoria.

Adică, dacă acest băiat ar fi fost oprit să mai circule cu o mașină care nu avea aigurarea obligatorie, dacă acest băiat era oprit la poliție pentru a da cu subsemnatul fiindcă i se găsise, ce să vezi, niște droguri, e adevărat, ușoare, în mașină, dacă autoritățile ar fi reacționat corespunzător și la nenumăratele semnale la 112 ale celorlalți șoferi din trafic care spuneau „domne e un bezmetic care umblă în zigzag cu o mașină puternică”... Deci iată etiologiile, simple.

Și atunci, ajungem la o concluzie la care populația a ajuns de mult timp - administrația este în colaps, administrația nu este funcțională, administrația nu are proceduri, administrația nu se califică să lucreze acolo, pentru o țară care se vrea a fi o membră demnă a Uniunii Europene. Simplu!

Gândiți-vă că în România, datele reale converg către o cifră care este înspăimântătoare - aproape 10% dintre tinerii de până în 20 de ani, adolescenți, între 12 și 18, 20 de ani, depinde de analiză, consumă cu regularitate cocaină. Adică, un drog care îți creează dependență de la prima experiență.

Nu îngrijorează pe nimeni lucrurile astea? Nu putem să facem nimic? Eu cred că putem face.

Claudiu Pândaru: Spuneați că cetățenii au această imagine a statului disfuncțional...

Marius Pieleanu: Stat eșuat. Să nu ne ferim de termen. Un stat eșuat prin administrația sa.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri