Video Exclusiv Mărturii din căminele groazei. Fostă angajată: Bătrânii erau plini de bube, bătuți și înfometați. Am fost amenințată să nu spun nimic

Data actualizării: Data publicării:
azil batrani
Bătrânii erau subnutriți, vineți, pentru că erau bătuți de angajați și legați de paturi. Foto: Captură video Digi 24

O fostă angajată de la azilul din Afumați, județul Ilfov, a povestit pentru Digi24 ororile pe care le-a văzut acolo și chinul prin care treceau bătrânii în fiecare zi. Femeia spune că a plecat pentru că nu a putut rezista să vadă situația vârstnicilor din azil și că a primit amenințări după ce și-a dat demisia, motiv pentru care i-a fost teamă să meargă la poliție.

Din imaginile pe care Digi24 a reușit să le obțină se văd oameni subnutriți, vineți, pentru că erau bătuți de angajați și legați de paturi să nu incomodeze angajații care îi tratau ca pe niște obiecte.

 

Femeia spune că a încercat să-i ajute pe bătrâni cu tot ce a putut, însă nu a mai rezistat să-i vadă în asemenea condiții și a demisionat. „Eu nu am putut să rezist acolo, adică sincer chiar aș fi vrut să schimb ceva pentru cei bătrâni. Chiar mă atașasem foarte mult de acei bătrâni și chiar aș fi vrut să schimb ceva pentru ei. Le duceam de acasă îmbrăcăminte, prosoape, mâncare fructe, le împărțeam la toți. Dar mi-a fost frică să mă duc la poliție sau să spun cuiva pentru că soția patronului de acolo este polițistă”, spune fosta angajată.

Ea spune că  bătrânii erau înfometați și puși să muncească. „Când am văzut cum este situația acolo am renunțat. Oamenii de acolo nu erau tratați exact cum trebuie. Mulți dintre ei erau plini de escare, de bubițe fel și fel și stau legați la pat. Mâncarea lăsa de dorit, adică nu era chiar ce trebuie. Mulți adormeau seara nemâncați. Niște condiții groaznice”, susține femeia.

„Erau loviți, da! Cei care erau imobilizați nu aveau nicio treabă, dacă mâncau bine. De exemplu, la ora 12 mâncau, dacă nu rămâneau nemâncați până seara la 7, 7 și jumătate. Cei care se puteau mișca erau puși la muncă, măturau prin curte să sape”, mai spune ea.

„Am fost amenințată să nu spun ce se întâmplă acolo”

Fosta angajată de la căminul de bătrâni din Afumați spune că a fost amenințată să nu spună nimănui despre condițiile în care trăiau bătrânii. „După ce am încheiat am fost sunată și amenințată să nu spun ce se întâmplă acolo în legătură cu căminul”, mai spune ea.

DIICOT a anunţat, miercuri dimineaţă, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.

În total, 31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri