Meteorolog: Ne putem aștepta la fenomene extreme. Arafat: Suntem pregătiți pentru fenomene grave

Data publicării:
nori tornada Sursa foto Thomas

Un val de aer polar vine peste România și va determina o răcire neobișnuită a vremii. Specialiștii au emis o atenționare meteo: timp de trei zile ne vom confrunta cu o vreme severă. Meteorologul Mihai Timu a declarat la Digi24 că ne putem aștepta și la fenomene meteo extreme: cantități mari de apă acumulate în intervale scurte de timp, care ar putea provoca indundații, căderi de grindină de dimensiuni diferite, care ar putea să se depună în strat lși vijelii puternice, pentru că vorbim de o schimbare în regimul termic.

„Această masă de aer tropical va fi înlocuită treptat, de mâine noapte (luni - n.r.), dinspre vest, de un aer polar, și cum se întâmplă la schimbarea maselor de aer, se produc aceste fenom extreme”, a declarat la Digi24 meteorologul Mihai Timu. 

Tornadele nu se văd pe radarele meteo

Întrebat cu cât timp înainte meteorologii pot face estimări cu privire la fenomenele extreme, Mihai Timu a explicat că o tornadă nu poate fi identificată așa de ușor pe radar, deși se pot vedea anumite caracteristici. Tocmai de aceea e importantă și colaborarea populației. „Dacă acea mișcare circulară sub nor se produce și atinge pământul, e mai greu de estimat. Asta se poate vedea de observatori și poate fi transmis și meteorologilor. Pe site e un număr prin care putem fi apelați”, a precizat Mihai Timu.

„Celelalte fenomene, vânt intens, nu neapărat cu aspect tornadic, cantități mari de apă sau cu grindină le putem vedea în atenționările nowcasting”, a adăugat meteorologul.

La ce ne așteptăm în zilele următoare

El a spus că informarea meteorologică generală emisă duminică va fi cu siguranță actualizată în zilele următoare, când sunt posibile emiterea de coduri meteo generale, dar vor fi transmise și avertizări de tip nowcasting, valabile de la una până la șase ore, care vor fi puse pe site-ul ANM.

 
„Trebuie să ne așteptăm la perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, cum scrie în mesajul de informare meteo, care va intra în vigoare la ora 15:00 și e valabil până miercuri la ora 9:00, dar se spune clar că astfel de fenomene, perioade cu averse cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină vor fi mai intense în această după-amiază și noaptea care va urma, urmând ca luni și marți ponderea lor să se mute către sud, est și centrul țării. În acest timp, se vor strânge cantități de apă mai importante fie în perioade scurte, fie prin acumulare și vorbim de cantități de apă de 15-25 l/mp, punctiform și 40-60 l/mp”, a spus Mihai Timu.
 
 
În ceea ce privește răcirea vremii, aceasta va fi accentuată, dar va interveni treptat. Luni răcirea se va resimți în vest și nord, unde vor fi maxime și sub 14 grade, în timp ce sud-estul va beneficia de valori normale, maxime de 24 de grade, urmând ca marți răcirea să se simtă și în rest, 16-17 grade să mai atingem izolat doar în extremitatea de vest sau în zona Dobrogei”, a explicat Mihai Timu.
 

Raed Arafat: Vom trimite avertizări prin aplicație și RO-Alert. Populația, cel mai credibil martor în cazul tornadelor

 
La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că în cazul în care apar fenomene grave, în momentul în care se află despre ele, se vor emite avertizări, în funcție de gradul de gravitate, prin aplicația DSU sau prin RO-Alert. „Aplicația preia direct de la ANM avertizările care apar, deci sfatul meu e să urmărească această metodă de avertizare și dacă e ceva mai grav, va fi transmis prin sitemul RO-Alert”, a spus Raed Arafat.
 

 
ISU București-Ilfov a transmis, duminică, mai multe recomandări către populație, sfătuind-o să se pună la adăpost, să stea în case și să evite deplasările în natură.
Cum în zonele montane vor fi condiții de iarnă, Raed Arafat recomandă oamenilor ca mașinile să fie pregătite pentru aceste condiții.
 
Șeful DSU să asigurări că departamentul pe care îl conduce este pregătit să facă față în cazul apariției unor inundații, mobilizând forțe dinspre județele care nu sunt afectate către cele afectate. 
„Colegul v-a explicat cum stă problema cu tornada, nu poate fi prezisă ușor și exact. În SUA, martorul ocular e cel mai credibil, deci aici, dând telefon la 112 și anunțând, ne permite să alertăm imediat populația”, a subliniat și Raed Arafat. „Deja au fost făcute unele modificări despre gradul gravității pe care îl transmitem pe Ro-Alert, lucrăm până pe 6 să stabilim exact fenomenele din cadrul codului portocaliu, care va face subiectul unei alertari prin Ro-Alert, pe lângă aplicația DSU. Și avertizarea de cod galben de săptămâna trecută a fost dată prin aplicația aceasta, se știa că în zonă vor fi vijelii și condiții meteo extreme, dar nu tornadă”, a punctat șeful DSU.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri