#metoo | C. T. Popescu: Aştept să aud eleve, studente care să mărturisească la ce au fost supuse de profesori

Data publicării:
femeie cu capul in maini shutterstock_340101416

Mai multe vedete, persoane publice au mărturisit că au fost victimele unor agresiuni sau hărţuiri sexuale. Actriţe, cântăreţi, gimnaste, chiar şi politicieni au confirmat că e vorba despre un fenomen extrem de răspândit. Toate aceste destăinuiri vin ca parte a unei campanii pe reţelele sociale. #MeToo, adică Şi Eu. Acesta e numele campaniei, lansate de actriţa Alyssa Milano, care şi-a propus să arate că scandalul în care e implicat producătorul Harvey Weinstein nu e nicidecum un caz izolat.

Despre acest fenomen a vorbit la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. El a povestit un episod dintr-un restaurant în care o chelneriţă a fost agresată de un bărbat cu poziţie socială şi a arătat că această idee groaznică că o femeie trebuie să fie în orice moment disponibilă faţă de orice bărbat asta vine din primitivism şi se păstrează în minţile multora.

Totodată, jurnalistul a subliniat că fenomenul #metoo nu ar trebui să rămână doar la stadiul de modă, ci să reprezinte un pas spre o schimbare de atitudine a persoanelor agresate. În locul tăcerii, acestea ar trebui să facă plângere la poliţie sau măcar să facă publică agresiunea.

"Îmi amintesc o scenă dintr-un restaurant în care o persoană cu bani, poziţie socială, un bărbat, a mângâiat-o pe fund pe chelneriţă după care i-a adresat câteva glume indecente. Ce mi-e greu să uit e zâmbetul acelei femei, şi-a tras de colţurile gurii ca să-i zâmbească şăgalnic acelui domn, se vedea pe faţa ei că numai de hârjoană şi de aluzii sexuale nu-i ardea, putea să aibă acasă o bunică paralizată, niste copii cu probleme, o grămadă de necazuri, dar era silită să îşi smulgă zâmbetul ală.

Asta e cel mai sumbru, faptul că există o percepţie la nivel general, cu siguranţă în România, că un avans sexual oricât de agresiv din partea unui bărbat trebuie să fie acceptat de o femeie sau să nu se supere.

Există această discriminare, tendinţa chiar a femeilor de a spune: dar ea ce a căutat să umble cu fusta scurtă şi cu decolteul nu ştiu cum. Am văzut niste luări de poziţie, e vorba de două actriţe rusoaice, care l-au apărat pe Harvey Weinstein că ce a făcut el trebuie să facă orice bărbat, că nouă ne e milă de ce i s-a întâmplat lui Harvey.

Această idee groaznică că o femeie trebuie să fie în orice moment disponibilă faţă de orice bărbat asta vine din primitivism şi se păstrează în minţile foarte multora.

Există hărţuirea făcută în condiţii de şantaj administrativ - dacă vrei să promovezi, să-ţi crească leafa te culci cu mine. Multe din aceste acte s-au produs în cadrul şantajului administrativ.

Al doilea aspect: dacă e aşa şi s-a întâmplat să fie traumazizate de ce nu au spus acel lucru atunci, de ce nu s-au dus la poliţie, pentru că, nefăcând-o, le-au expus şi pe alte femei la procedeele respectivului.

Cel mai rău este că există teama că oamenii nu le vor da dreptate.

În şcoală sunt nenumărate exemple multe necunoscute, aştept să aud eleve, studente care să mărturisească la ce au fost supuse de profesori ca să treacă un examen.

Sper ca acest fenomen #metoo să nu fie doar o modă, ci să reprezinte un grad mai ridicat de curaj din partea persoanelor agresate, care să acţioneze. Cel mai bine e să meargă la poliţie, iar dacă nu asta, măcar să facă publică agresiunea”, a afirmat la Digi24 Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri