Ministerul Economiei se spală pe mâini în scandalul „Ferma Dacilor”: Ministerul Turismului nu avea în atribuții să ceară autorizații

Data actualizării: Data publicării:
ferma dacilor distrusa de incendiu
Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în vederea procedurii de clasificare a Fermei Dacilor, nu avea atributul de a solicita documente precum autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism sau autorizaţia de securitate la incendiu, informează ministerul printr-un comunicat.

MEAT aduce, în contextul tragicului eveniment de la Ferma Dacilor, din Tohani, judeţul Prahova, o serie de clarificări referitoare la clasificarea structurilor de primire turistice, respectiv despre clasificarea pensiunii mistuite în incendiu.

Asftel, reprezentanţii ministerului precizează că, în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism (OPANT) nr. 65/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism cu modificările şi completările ulterioare, clasificarea structurilor de primire turistice constituie o formă de atestare a nivelului de confort şi a ofertei de servicii.

„În sensul normei sus-menţionate, la art. 2, litera d), prin certificat de clasificare se înţelege documentul eliberat de către instituţia publică centrală responsabilă în domeniul turismului, care reprezintă o formă codificată de prezentare sintetică a nivelului de confort, a calităţii dotărilor şi a serviciilor prestate în cadrul structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică. Procedura de clasificare nu semnifică însă că operatorul economic poate eluda toţi ceilalţi paşi legali, necesari obţinerii autorizaţiei de funcţionare, aşa cum este specificat şi de articolului 13, alin. 2 din capitolul IV al Ordinului pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism, din 10 iunie 2013: obţinerea autorizaţiei provizorii de funcţionare sau a certificatului de clasificare, nu exonerează operatorul economic de respectarea prevederilor Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv, de obţinerea autorizaţiilor: sanitară, sanitar-veterinară, de securitate la incendiu, mediu şi protecţia muncii, după caz”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte situaţia referitoare la documentaţia depusă de SC Ferma Dacilor Production SRL pentru clasificare, în urma verificării bazei de date a Direcţiei Autorizare şi Monitorizare - Direcţia Generală Turism, ministerul precizează că la data de 6 martie 2017 societatea a depus în acest sens un dosar pentru autorizarea unor camere de închiriat categoria 3 stele şi a unui restaurant pensiune categoria 2 stele.

Însă, deşi după verificarea documentelor a fost emisă o autorizaţie de clasificare provizorie, în 27 martie 2017, la vizita echipei de control pe teren din data de 12 aprilie 2017 au fost constatate mai multe aspecte neconforme şi a fost întocmită o notă de clasificare prin care au fost dispuse o serie de măsuri de remediere, cu termen de 7 zile conform art. 8, al. 4 al OPANT, din 10 iunie 2013. Dat fiind faptul că termenul legal nu a fost respectat, dosarul pentru autorizare a fost clasat şi a fost făcută o notificare de reluare a procedurii pentru depunerea unui nou dosar.

„Conform datelor furnizate de Direcţia Control, urmare a sesizării nr.28704/14.11.2017 a fost demarată o verificare în urma căreia la data şi ora controlului, în urma prezentării la invitaţia nr. 0416 lăsată in data de 04.12.2017 au fost verificate documentele puse la dispoziţie şi s-a constatat că unitatea funcţiona fără a deţine certificat de clasificare eliberat de Ministerul Turismului. Astfel societatea a fost sancţionată conform HG 1267/2010, art.16(1), lit.a cu amenda în valoare de 40.000 RON. Ulterior, în data de 28 dec 2017, a fost depus un alt dosar cu solicitarea clasificării unor camere de închiriat categoria 1 stea. În data de 9 ianuarie 2018 a fost emisă un nou act de clasificare provizorie, iar în data de 28 martie 2018 a fost făcută vizita în teren de către o echipă şi apoi emis certificatul de clasificare 31496/27.04.2018 pentru tipul de structura Camere de închiriat categoria 1 stea, pentru 14 spaţii de cazare cuprinzând 28 locuri”, explică reprezentanţii MEAT.

Astfel, în vederea acordării certificatului de clasificare, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a solicitat, conform OPANT 65/2013, art. (4), pentru nivelul de clasificare cerut de S.C Ferma Dacilor Production SRL, respectiv camere de închiriat, categoria 1 stea, strict următoarele documente: cerere standardizată; certificat constatator (forma extinsă) emis de Oficiul Registrului Comerţului, din care să rezulte activităţile autorizate a fi desfăşurate la punctul de lucru şi codul/codurile CAEN corespunzătoare, pentru structura de primire turistică respectivă.

Sursa citată subliniază că, în acest caz, conform art. 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru autorizarea funcţionării sale solicitantul are şi obligaţia depunerii declaraţiei-tip pe propria răspundere, semnată de asociaţi sau de administratori, din care să rezulte, că persoana juridică îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, pentru activităţile precizate.

În cazul instituţiilor publice, organizaţiilor, asociaţiilor, fundaţiilor, cultelor religioase şi alte asemenea se depun: copia documentului de înfiinţare (hotărâre de guvern, hotărâre instanţă, etc), copia documentului de înregistrare fiscală, statutul sau documentul care atestă posibilitatea desfăşurării activităţii de cazare şi/sau alimentaţie publică şi documentul din care să rezulte dreptul de administrare (proprietate, comodat, închiriere sau alt drept de folosinţă) a structurii(lor) de primire turistică(e) precum şi adresa unităţii(lor) respectivă(e); fişă standardizată privind încadrarea nominală a spaţiilor de cazare pe categorii şi tipuri, conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice, după caz.

„În concluzie se constată că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în vederea procedurii de clasificare, în situaţia dată, nu avea atributul de a solicita alt tip de documente, cum ar fi autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism sau autorizaţia de securitate la incendiu, emiterea şi verificarea acestora fiind în competenţa primăriei comunei Gura Vadului şi a ISU Prahova”, punctează reprezentanţii MEAT.

Un incendiu de proporţii a izbucnit, marţi dimineaţă, la Ferma Dacilor din comuna prahoveană Gura Vadului, sat Tohani, autorităţile activând Planul Roşu de Intervenţie. Opt persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul care a mistuit pensiunea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri