Ministerul Mediului: Nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac în zona combinatului Azomureş, în urma exploziei

Data actualizării: Data publicării:
explozie la azomures
Explozie la Azomureș. FOTO: Severe Weather Alert Romania Facebook

Ministerul Mediului a precizat miercuri că nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac în zona combinatului Azomureş, acolo unde în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 1:00, a avut loc o explozie urmată de un incendiu. "Constatăm că am avut 3 incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență", a spus Ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a solicitat mai multe controale.

"Concentraţia de amoniac înregistrată în Târgu Mureş prezenta valori mult sub limita admisă, în intervalul orar 1:00 - 7:00", precizează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), pe pagina de Facebook.

"Imediat după incident, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai APM Mureş şi Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Mureş. Incendiul a fost lichidat. Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată şi au oprit în siguranţă instalaţia. APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare. Nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac (între orele 01:00-07:00, valori mult sub limita admisă - între 0,001 şi 0,017 mg/mc). Operatorul efectuează determinări continue ale indicatorilor de calitatea aerului (amoniac) în puncte de automonitorizare amplasate în zona de influenţă a Azomureş (sat Cristeşti şi cartier Mureşeni). Din informaţiile pe care le deţinem nu au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul înconjurător", arată ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, la cele două staţii automate RNMCA din Târgu Mureş - MS 1 si MS 2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise, conform Legii 104/2011, nici pentru indicatorii NO2 şi SO2 valori orare, respectiv ale particulelor în suspensie (PM10 automat).

Ministrul Mediului solicită controale

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, cere control comun GNM (Garda Națională de Mediu), IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) și ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat), după explozia de la Azomureș.

„În acest moment, cel mai important este să fim siguri că nu există consecințe asupra calității aerului și sănătății populației, în urma acestui incident. Însă este foarte important să aflăm și de ce s-a întâmplat. Am propus colegilor din Guvern să realizăm un control comun al autorităților statului - GNM, IGSU și ISCIR - la toate instalațiile guvernate de Directiva SEVESO privind riscurile de accidente majore ale anumitor activităţi industriale. Constatăm că am avut trei incidente majore în doar câteva zile și trebuie să aflăm rapid dacă este doar o coincidență, sau mai sunt și alte instalații în țară care prezintă astfel de riscuri”, spune ministrul Mediului, Tánczos Barna, după explozia de la Azomureș.

O explozie urmată de incendiu s-a produs marţi noaptea la staţia de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureş, un bărbat de aproximativ 50 de ani suferind o fractură de membru superior. În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a operatorului.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a scris, miercuri, pe Facebook, că incendiul izbucnit la coloana de sinteză de la instalaţia de amoniac a Combinatului Chimic Azomureş a fost lichidat.

Explozia de la Azomureș intervine la câteva zile de la un alt accident produs pe platforma Rafinăriei Petromidia Năvodari. Un tânăr de 32 de ani a murit, iar alte patru persoane au fost rănite, dintre care două au suferit arsuri pe o suprafață destul de extinsă a corpului și au fost transferate pentru tratament în străinătate.

La o zi după acest eveniment, un alt incendiu s-a produs la o fabrică pentru materiale de construcții din Constanța.

Citește și: Care sunt efectele de mediu după explozia de la Azomureș. Avertismentul unui cercetător: Toți poluanții rezultați au rămas la sol

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Chris Pratt, devastat de moartea dublurii sale. Cascatorul Tony McFarr a fost găsit mort în casă: „A fost o...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...