Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre

Data publicării:
angel tilvar si ambasadoarea sua, kathleen kavalec
Angel Tîlvăr i-a mulţumit ambasadoarei Kathleen Kavalec pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în România în perioada următoare. Foto: Facebook / MApN

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, cei doi discutând despre recentele atacuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, lângă graniţele României.

Agenda întâlnirii de luni a cuprins discuţii privind impactul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina asupra securităţii regionale, cu accent pe situaţia generată de recentele atacuri asupra porturilor fluviale ucrainene, în apropierea graniţelor României, potrivit unui comunicat MApN, transmis marţi, potrivit Agerpres.

Ministrul român şi-a exprimat preocuparea faţă de intensificarea acestor atacuri şi a precizat că MApN colaborează cu structurile centrale şi locale cu competenţe în domeniul urgenţelor civile.

„Acţionăm pentru a monitoriza cu mai mare acurateţe situaţiile pe timpul atacurilor şi pentru a reduce riscurile în zonele cele mai apropiate de infrastructura portuară ucraineană lovită intens în ultima perioadă”, a arătat ministrul, potrivit comunicatului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a precizat că instituţia militară rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri.

Tîlvăr a punctat, de asemenea, importanţa suplimentării misiunilor NATO de poliţie aeriană, adresând mulţumiri pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în România în perioada următoare şi a evidenţiat sprijinul consistent al SUA pentru avansarea proiectului Centrului de Pregătire F-16 din România, care reprezintă „o resursă importantă în instruirea de înaltă calitate a piloţilor români, precum şi a celor din state aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”.

„Apreciez sprijinul Statelor Unite în consolidarea posturii aliate de apărare pe Flancul estic şi de descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului României şi al NATO. Continuăm să acţionăm asumându-ne rolul în mod responsabil în arhitectura de securitate aliată la Marea Neagră, unde suntem un pilon de stabilitate”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, citat în comunicat.

Conform MApN, ambasadoarea Kavalec a subliniat angajamentul SUA de a continua să furnizeze asistenţă României pentru consolidarea capacităţilor sale de apărare şi de a contribui substanţial la întărirea apărării şi descurajării aliate pe Flancul estic.

„Runda de dialog strategic în cadrul Grupului la nivel înalt în domeniul apărării cu Statele Unite ale Americii desfăşurată săptămâna trecută la Washington a reprezentat un moment oportun şi un indicator semnificativ al cooperării noastre strânse în domeniul apărării. Condamnăm cu fermitate escaladarea neprovocată a acestui război de către Rusia şi rămânem strâns angajaţi pe viitor în dialogul şi cooperarea cu România”, a declarat Kavalec, citată în comunicatul MApN.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri