Exclusiv Ministrul Economiei spune că unii angajați vor fi înlocuiți de roboți: „Trebuie să fie pregătiți pentru a avea alte joburi”

Data actualizării: Data publicării:
Robot umanoid, văzut din spate
Foto: Profimedia Images

Românii ale căror atribuții la serviciu sunt repetitive și pot fi înlocuite de roboți și de Inteligența Artificială trebuie să se pregătească pentru alte locuri de muncă, a afirmat vineri seara ministrul Economiei, Radu Oprea, la Digi24, la emisiunea LIVE cu Rotaru și Kiss.

„Inteligența artificială vine și va produce efecte într-un timp mult mai scurt decât ne așteptăm. Din această perspectivă, împreună cu colegul Bogdan Ivan, ministrul Dezvoltării, încercăm să discutăm cu mediul de afaceri și să vedem care ar fi impactul asupra locurilor de muncă”, a declarat Radu Oprea.

Întrebat dacă ne vor lua roboții joburile, ministrul a răspuns: „Unele da, dar trebuie să le transformăm în alte locuri de muncă”.

„Deja o companie românească este listată la bursa de la New York, UiPath, și vine cu roboți care înlocuiesc munca repetitivă, ceea ce facem la fel de fiecare dată, mai ales în fața unui calculator”, explică Oprea.

Potrivit acestuia, oamenii care au astfel de locuri de muncă care presupun activități repetitive „pot și trebuie să fie pregătiți pentru a avea alte joburi”.

„Am cunoscut antreprenori care au proiecte fantastice în Inteligența Artificială și mi-au spus că ei fac parte dintr-o comunitate de 5.000 de IT-ști care lucrează cu AI. Am fost surprins, mergând în Germania, la o firmă renumită, să văd că șefa departamentului de AI era din România. Și în Washington am găsit mulți români speciliști în Cyber Security și Inteligență Artificială. Cred că avem ceva foarte puternic în România în această direcție”, a mai adăugat Radu Oprea.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri