Nicușor Dan a anunțat soluțiile pentru dezastrul din parcuri: Am preluat șefia interimară a ALPAB, luni vor fi 40 de oameni în Cișmigiu

Data actualizării: Data publicării:
nicusor dan
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Foto: INQUAM Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că l-a demis pe șeful Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) și că a preluat conducerea interimară a instituției. El a promis că în doi ani de zile, parcurile din București "vor arăta așa cum trebuie" și că va începe cu Cișmigiu, unde luni dimineață "vor fi acolo 40 de oameni".

"Este o problemă care porneşte din decizia fostei administraţii de a muta activitatea pe companii. Deci noi am avut o administraţie, ALPAB, care funcţiona rezonabil, până când în anul 2018 s-a luat decizia ca activitatea să se mute pe companii. Am avut două conduceri succesive la companie, niciuna corespunzătoare. Adică şi pe comenzile care s-au dat, fie în ceea ce priveşte tunderea ierbii, fie în ceea ce priveşte curăţenia, golirea coşurilor de gunoi, curăţarea locurilor de joacă, s-a făcut treabă de mântuială. Ce-am făcut eu azi aici a fost să preiau interimar conducerea ALPAB, deci din momentul acesta eu sunt practic directorul ALPAB, până când voi face o evaluare completă a ce se întâmplă în ALPAB.

Pe de altă parte, trebuie ca consiliul de administraţie şi adunarea generală a asociaţilor, constituite din consilieri, care coordonează compania de parcuri, pentru aceste luni care au rămas până la sfârşitul anului, să schimbe directorul, care, evident, nu e în stare să… nu ştie această meserie, şi să reuşim să dăm un nivel de satisfacţie bucureştenilor, cel puţin în ceea ce priveşte curăţenia şi tunderea ierbii.", a spus Nicușor Dan.

El a spus că în acest an nu au fost bani pentru a face investiții în parcuri, dar că în doi ani ele vor arăta "cum trebuie."

Primele acțiuni vor fi în Cișmigiu, unde Nicușor Dan a spus că luni dimineață vor merge 40 de oameni.

"Într-o săptămână, Cișmigiu o să arate așa cum trebuie, mai puțin lucrările de investiții, asfaltare de alei. Nu avem bani acum.

Luăm parcurile pe rând, începem cu Cișmigiu, apoi Herăstrău, Carol.", a spus primarul general.

Nicușor Dan a mai spus că vor fi desființate cele două companii municipale care se ocupau de curățenia în parcul Cișmigiu: "O să avem o şedinţă de consiliu pe 1 septembrie, pe care o s-o convoc astăzi, cu mai multe subiecte, şi dintre aceste subiecte sunt: desfiinţarea Companiei de Parcuri, desfiinţarea Companiei de Arbori, şi până când această desfiinţare operează, reducerea tarifelor la compania de parcuri şi ridicarea exclusivităţii companiei de parcuri, pentru că acum, în contractul de delegare a serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi şi de salubritate în parcuri era o clauză de exclusivitate: ALPAB, chiar dacă avea oameni, nu putea să vină să măture, sau să tundă iarba sau tot ce este de făcut să întreţină un spaţiu verde.

După 1 septembrie, când o să dăm aceste hotărâri, o să avem nişte oameni de la ALPAB cu care o să intervenim şi chiar luni dimineaţă o să vedeţi, o să venim cu 40 de oameni în Parcul Cişmigiu".

Primarul a făcut precizări și despre buget: "Singurul client al Companiei de Parcuri este ALPAB, adică Municipalitatea. Iniţial, am avut un buget de 8-9 milioane de lei pentru asta, la rectificarea din 29 iunie, bugetul a fost mărit la aproximativ 15 milioane de lei"

Nicușor Dan a explicat și de unde au pornit problemele legate de întreținerea parcurilor: "Nu a funcționat colaborarea între ALPAB și compania de parcuri. Compania a făcut lucrări de mântuială. Chiar dacă au fost plătiți să salubrizeze aleile să tundă iarba, au făcut asta de mântuială și bucureștenii au văzut-o. În compania de parcuri există un contract colectiv de muncă cu multe salarii compensatorii care fie că le dădeam de lucru, fie că nu le dădeam, oamenii ăștia erau plătiți până la 31 decembrie 2021. Am ales soluția rezonabilă să lucrăm cu ei până la sfârșitul anului."

Citește și: FOTO VIDEO Focar de infecție și mizerie fără margini în Cișmigiu. Pe alei sunt păsări moarte, locul de joacă a ajuns un morman de fiare rupte

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri