Nicușor Dan: E nevoie de piste de biciclete. Pentru asta trebuie să eliberăm orașul de mașini parcate pe trotuar și pe prima bandă

Data publicării:
Biciclisti circula pe benzile speciale de pe Calea Victoriei.
Pista de biciclete de pe Calea Victoriei. Foto: Adel Al-Haddad/ Inquam Photos

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că străzile din București trebuie eliberate mai întâi de mașinile parcate pe prima bandă și pe trotuare, pentru a putea face mai multe piste pentru biciclete.

„Pistele de biciclete trebuie făcute și pe zeci sau sute de kilometri. Pentru asta trebuie să eliberăm orașul de mașinile parcate, iar asta se va face prin Strategia de parcare, apoi pistele de biciclete”, a spus Nicușor Dan înainte de o dezbatere pe această temă, organizată de Ziua mondială a bicicletei.

El a spus că în acest moment în București sunt „în jur de 15-20 de kilometri” de piste de biciclete realizate corect.

„Mult prea puțin, evident. Dar, chiar dacă am vrea să facem în prezent piste de biciclete, nu am avea unde, pentru că sunt mașini parcate peste tot pe prima bandă. Primul lucru este să găsim soluții alternative pentru a putea muta mașinile de pe prima bandă, astfel încât să avem spațiul considerabil. E inutil să avem o pistă de bicicletă care nu e conectată cu altele și care să nu-ți perită să te duci de acasă până la serviciu”, a mai spus el.

Edilul a adăugat că până la sfârșitul anului vor dispărea „zeci de mii de mașini parcate pe prima bandă”, însă nu a precizat cum va fi făcut acest lucru.

Nicușor Dan a mai spus că pistele pentru biciclete ar trebui să fie interconectate și a avansat ipoteza unor benzi comune pentru biciclete și mijloacele de transport în comun.

Referitor la programul lansat de fostul primar general Gabriela Firea, care acorda vouchere pentru acihiziționarea de biciclete, Nicușor Da a spus că a fost o „fanfaronadă”.

„A fost un program inutil. A fost o fanfaronadă. Atât timp cât nu ai piste de biciclete, ce rost are să dai vouchere unor oameni pentru biciclete?”, a spus el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri