Exclusiv Nicușor Dan explică ce se întâmplă cu bugetul Capitalei: „7.000 de salariaţi vor primi luni doar 25% din salariu”

Data actualizării: Data publicării:
nicușor dan
Foto: Nicușor Dan / Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan, invitat la Jurnalul de Seară cu Cosmin Prelipceanu, a explicat ce se întâmplă cu bugetul Capitalei care a fost respins pentru a doua oară în Consiliul General, miercuri.

„În momentul acesta nu mai există majoritatea care a funcționat mai bine de trei ani. A existat o majoritate de 34 din 35 de consilieri de la USR, PNL, PMP, iar în acest moment această majoritate nu mai există”, a spus Nicușor Dan la Jurnalul de Seară.

Primarul Capitalei consideră că blocarea bugetului este „un context politic preelectoral”.

„Dacă vreți să discutăm de buget, mi se pare că e un context politic preelectoral care-și pune amprenta. Din majoritate a dispărut PNL pentru că în urmă cu două luni, când am început să vorbim de bugetul local, aveam o discuție, iar anul acesta PNL mi-a spus fă-l tu și noi venim să vedem ce ai făcut. Eu l-am făcut împreună cu consilierii din USR și PMP, l-am pus în dezbatere acum aproape o lună, după care am început discuțiile și, în momentul acesta, reproșul care i se aduce acestui buget este că nu a prevăzut o sumă de trei miliarde pentru cele două subvenții la termie și transport public, ci doar 2 miliarde”, a spus Nicușor Dan la Jurnalul de Seară.

Primarul Capitalei a precizat că a procedat la fel și în anii trecuți, pentru că în decursul anului sunt sume care se adună și „nu poți să le pui de la început”.

„Sunt reguli și sume pe care nu poți să le pui de la început, dar pe care știi că le ai, de exemplu fondurile europene. Și atunci am spus că există un miliard pe care o să-l primim ulterior, dar e absurd să-l pun în subvenție, mai bine îl punem în investiții. Ăsta e blocajul acum”, a precizat Nicușor Dan.

Întrebat cât consideră că se va prelungi blocajul din Consiliul General, primarul Capitalei a subliniat că acesta nu poate să mai dureze mult, pentru că angajații PMB vor primi doar 25% din salariu și nu mai sunt bani pentru investiții și subvenții.

„Nu se poate prelungi prea mult pentru că deja cei 7000 de salariați, luni, vor aștepta să-și primească salariul și vor vedea că vor primi doar 25%, banii care au mai rămas în primărie azi. Pe 8, mâine, ar fi trebuit să primim 400 - 500 de milioane pentru toate cheltuielile, inclusiv salariile din companii. N-o să-i primim pentru că nu avem buget şi atunci trebuie să rezolvăm foarte, foarte repede problema asta. Eu aş vrea mâine, cred că e nerealist mâine, dar luni cel târziu, ca oamenii să îşi primească salariile şi multe altele, factura la iluminatul public, o să vină factura de la transportul public care cuprinde şi salariile la şoferi şi vatmani şi motorina şi toate astea. Sunt mentenanţe, sunt spitale care au nevoie de medicamente”, a precizat primarul Capitalei.

Nicușor Dan a menționat că este deschis la dialog și că se continuă discuțiile cu consilierii PNL și PSD.

„Am avut o discuție cu grupul consilierilor PNL, cu USR și PMP sunt în acord, cu PNL am avut discuții în seara asta la 18,00, îi aștept pe consilierii de la PSD mâine la 11,00”, a precizat Dan.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri