Nicușor Dan: O cincime din blocurile din Capitală au căldură sub parametri. „Sunt țări europene în care e o normalitate să ai 19 grade”

Data actualizării: Data publicării:
nicusor dan arata cu degetul
Primarul general Nicușor Dan. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Aproape o cincime din blocurile din București primesc căldură sub parametri, spune primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Aceasta, în condițiile în care noaptea trecută au fost minus 11 grade Celsius în Capitală și astfel de temperaturi scăzute de iarnă se anunță și în perioada următoare.

ACTUALIZARE. Nicușor Dan a venit cu o precizare pe Facebook, spunând că „au început să apară interpretări” ale unei declarații făcute la Digi24.

„Am spus că sunt țări în care temperatura de 19 grade în casă este normală, dar nu am spus că e normal să ai 19 grade în casă, la București. Un sistem de încălzire normal e un sistem în care fiecare are în casă ce temperatură vrea și plătește proporțional. Toate acțiunile mele din aceste două luni și jumătate de mandat au urmărit ca, pe termen mediu și lung, să avem un astfel de sistem”, scris primarul general.


Suntem în momentul cel mai de jos al sistemului de termoficare din București. Este consecința unor ani în care nu s-a făcut nimic, nu s-au alocat bani și, mai ales, nu s-au făcut investiții în schimbarea rețelei”, a spus el.

Nicușor Dan a spus că vor fi alocați bani pentru reparația sistemelor de termoficare, iar lucrările ar urma să înceapă încă din vară.

Ce pot să promit este că iarna viitoare va fi mai bine”, a adăugat el.

Edilul a explicat că, din cauza temperaturilor scăzute de afară, a fost redusă temperatura și presiunea din sistemul de termoficare, pentru a evita avariile.

O avarie nu depinde de temperatura de afară. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât riscul de a avea o avarie e mai mare pe o rețea care este ciur. Dacă ai o avarie, o să ai 10-15 blocuri care nu o să aibă apă caldă o zi, două. Într-o zi foarte friguroasă, nu-ți permiți acest risc și atunci mai bine dai mai puțin ca să nu ai riscul să produci o avarie”, a spus el.

Nicușor Dan a spus că în acest moment între 15% și 20% din blocurile din Capitală primesc agent termic sub parametri.

Întrebat în legătură cu plângerea unei femei din București, care spune că are o temperatură de doar 19 grade în casă, Nicușor Dan a spus: „Să știți că sunt țări europene în care asta e o normalitate, să ai 19 grade”.

Întrebat cât ar trebui să fie normalul pentru România, primarul a răspuns: „Lumea s-a obișnuit undeva la 22 de grade”.

Am avut două alternative: să dăm la foarte mulți 22 de grade, cu riscul să apară o avarie și unii să aibă 10 grade sau să dăm unei părți din București 19 grade. Tot ce putem face e să nu suprasolicităm rețeaua, să sperăm că nu o să crape, iar dacă va crăpa, suntem pregătiți să intervenim cât de repede pentru a remedia. Asta e tot ce putem să facem”, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri