Noi proteste în Bucureşti şi în ţară. Sute de oameni în Piața Victoriei

Data actualizării: Data publicării:
20171203203451_IMG_7800-01protest 3 decembrie inquam

Proteste reluate în seara aceasta, cu Europa şi Statele Unite în faţa Guvernului. Steagurile lor au fluturat în speranţa că politicienii vor înţelege că acesta este viitorul pe care îl vor demonstranţii. Aceleaşi idei i-au scos din nou în stradă şi pe localnicii de la Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Braşov şi Galaţi. Toţi au făcut front comun şi au cerut demisia Cabinetului Tudose.

20171203203555_IMG_7805-01 protest 3 decembrie inquam
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Protestatarii au întins în faţa Guvernului drapelul Uniunii Europene lung de 15 metri pătraţi şi plin de simboluri.

Steagul s-a născut la Galați, în februarie. Deci e al rezistenților. L-am cusut acolo, i-am făcut manual stelele. Ne-am gândit că bine ar fi să-l trimitem în fiecare oraș unde se protestează”, spune posesorul drapelului.

Demonstranţii speră să fie înţeles mesajul lor: vor o ţară civilizată, fără corupţie, cu şcoli, spitale şi autostrăzi bune.

Protestatarii au adus în piaţă şi steagul Statelor Unite ale Americii, de unde a venit săptămâna aceasta un mesaj de susţinere pentru demonstranţi: Departamentul american de Stat le-a cerut apăsat parlamentarilor să nu voteze legi care să încetinească lupta cu corupţia.

Sute de protestatari au înfruntat frigul şi la Cluj-Napoca cu steaguri, fluiere şi mesaje pentru care îndemnau politicienii să fie cinstiţi.

Pentru a cincea duminică la rând, demonstranţii anti-PSD au fost la datorie şi la Braşov. Au întins un tricolor lung de 12 metri în faţa sediului social-democraţilor şi au explicat că îi deranjează nu doar schimbările controversate pe care vrea să le facă Puterea în justiţie, ci şi faptul că Liviu Dragnea rămâne preşedintele Camerei Deputaţilor în ciuda faptului că este anchetat de DNA pentru deturnare de fonduri europene.

Şi ieşenii au avut ceva de spus celor de la Guvernare, dar şi ambasadorului Statelor Unite la Bucureşti. Plus că au identificat şi statul paralel de care PSD se plânge că terorizează ţara.

„Statul paralel este format din politicienii penali, care au alungat cinci milioane de români din ţară. Statul paralel e format chiar din ei, cei care vorbesc de stat paralel”, spune un protestatar.


ACTUALIZARE 19.35. Sunt circa 500 de protestatari în Piața Victoriei. Ei au desfășurat un steag de 15 metri pătrați al Uniunii Europene.

Manifestanţii scandează împotriva actualei guvernări şi împotriva liderilor celor două camere: „Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „Demisia”, „Dragnea la puşcărie” şi „Rezistăm, nu cedăm”.

Sute de persoane au ieșit în stradă și în alte orașe din țară. 


ACTUALIZARE 19.10. Peste 200 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei din Capitală. Ei spun că nu doresc violențe și au avut un dialog cu jandarmii, în această seară.


„Duminică ne vedem în Piaţa Victoriei eliberată. Legile justiţiei nu trebuie să treacă. Urmează o perioadă - e vorba de zile - în care parlamentarii se vor face că discută amendamente, la grămadă, în regim de urgenţă. Apoi le vor vota, prefăcându-se că asta înseamnă democraţie şi dezbatere. Strada, societatea civilă, presa sau reprezentanţii unor ţări democratice trag semnale de alarmă, pe ei încă nu îi interesează. Trebuie să îi oprim!”, se arată în postarea de pe pagina evenimentului din Bucureşti.

Protestatarii ar urma să se adune în Piaţa Victoriei din Capitală, de la ora 18.00, relatează News.ro.

Manifestaţii asemănătoare vor avea loc şi în Târgu-Mureş, Cluj şi Deva, de la aceeaşi oră. 

„Interesele penale ale domnilor Dragnea şi Tăriceanu pun nemijlocit în pericol viitorul democratic al României, domnia legii şi drepturile fundamentale, securitatea ţării şi bunăstarea fiecăruia dintre noi. Comunicatul Departamentului de Stat al SUA, principalul partener extern al României, este fără precedent şi tranşant, şi arată că tentativele PSD-ALDE de subordonare politică a justiţiei au devenit o problemă geopolitică, cu implicaţii privind securitatea militară a NATO şi a României”, mai scriu organizatorii.

Ei spun că „România moare” în fiecare zi, prin distrugerea justiţiei, prin adoptarea unor măsuri fiscale care pun în pericol economia, prin numirea unor persoane în funcţii înalte pe criterii politice şi prin atacul asupra celor care încearcă să schimbe ceva.

Proteste au avut loc şi sâmbătă dimineaţă în Piaţa Victoriei din Capitală, ca urmare a deciziei Primăriei de a organiza  un târg de Crăciun în piaţă, în condiţiile în care aceasta a devenit locul tradiţional de desfăşurare a manifestaţiilor antiguvernamentale. Au avut loc ciocniri între protestatari şi jandarmi, o persoană ar fi fost agresată de protestatari, conform Jandarmeriei, iar trei dintre manifestanţi au fost amendaţi. De asemenea, protestatarii au demontat schelele scenei pregătite pentru târgul de Crăciun. Ulterior, municipalitatea a anunţat că va muta Festivalul de colinde din Piaţa Victoriei într-un alt loc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri