Live Text Nou atac rusesc cu rachete. Armata ucraineană: Grupul Wagner a adus pe front 400 de recruți din închisorile rusești

Data actualizării: Data publicării:
ucraina razboi
Foto: Facebook / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Din articol
Istoricul Mark Galeotti: „Ucraina nu este pregătită pentru marea sa contraofensivă, dar nu are de ales” Armata ucraineană spune că 400 de recruți ai grupului Wagner au sosit pe front direct din închisorile rusești Numărul persoanelor rănite în atacurile din regiunea Dnipropetrovsk a crescut la 34, potrivit oficialilor locali Prigojin estimează că Ucraina va trece la contraofensivă la jumătatea lui mai şi avertizează că asta ar fi „o tragedie” pentru Rusia Cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi în regiunea Herson, într-un atac rusesc cu 18 rachete de croazieră Rachete rusești au lovit depozite în care se pare că se aflau muniții  Angela Merkel spune că „nu ar trebui să ne îngustăm mințile” cu privire la o soluție pentru sfârșitul războiului din Ucraina Liderul trupelor NATO în Europa avertizează că armata rusă nu ar trebui subestimată. „Este mai mare acum decât la începutul războiului” Nou atac rusesc cu rachete  Un înalt oficial îi sfătuieşte pe ucraineni să accepte cetăţenia rusă în teritoriile ocupate, pentru a supravieţui Papa Francisc spune că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina Zelenski: Este foarte important ca Rusia să primească semnale din ce în ce mai puternice că lumea nu va ierta niciunul dintre actele sale de teroare Întâlnire între şeful de stat major al armatei ucrainene şi comandantul suprem aliat al forţelor NATO Cele mai importante informații din ziua precedentă:

Suntem în ziua 432 a războiului început de Rusia în Ucraina. Ucraina a anunțat duminică că trupele sale dețin controlul asupra unor părți ale orașului Bahmut, scena unui atac prelungit rusesc, în timp ce șeful grupului de mercenari Wagner a declarat că oamenii săi înregistrează progrese. viceministrul de externe al Ucrainei spune că Rolul Chinei de mediator între Rusia și Ucraina „nu este nerealist”, în timp ce Ministerul britanic al Apărării susţine că, cel mai probabil, comandanţii ruşi au început să „pedepsească actele de indisciplină”. Separat, președintele Zelenski a transmis în cel mai recent mesaj către națiune că invadatorul cu siguranţă nu va reuşi să ne ia pacea și că este foarte important ca Rusia să primească semnale din ce în ce mai puternice că lumea nu va ierta niciunul dintre actele sale de teroare.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Istoricul Mark Galeotti: „Ucraina nu este pregătită pentru marea sa contraofensivă, dar nu are de ales”

ACTUALIZARE 13:37 Istoricul britanic Mark Galeotti, expert în spațiul ex-sovietic și politica rusă, scrie într-un articol publicat în cotidianul The Times că, în ciuda dorinței armatei ucrainene și a politicienilor, contraofensiva așteptată în acest an nu va aduce cel mai probabil rezultate semnificative pentru Kiev.

Însă această ofensivă devine din ce în ce mai dificil de amânat, inclusiv din motive politice. Ofițerii britanici care au lucrat cu armata ucraineană raportează că colegii lor sunt determinați, a declarat Galeotti. Pe de altă parte, potrivit estimărilor serviciilor de informații americane care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, este puțin probabil ca Ucraina să obțină mult mai mult decât câștiguri teritoriale modeste.

Citește continuarea AICI

Armata ucraineană spune că 400 de recruți ai grupului Wagner au sosit pe front direct din închisorile rusești

ACTUALIZARE 13:30 Aproximativ 400 de condamnați ruși au sosit în Ucraina pentru a întări mercenarii grupul de mercenari Wagner care luptă pentru Moscova, potrivit unui comunicat al armatei ucrainene de luni. 

Recruții au fost aduși într-o tabără din districtul Berdiansk din Zaporojie, pe coasta de sud a Ucrainei, se arată în comunicat. Kievul se așteaptă să sosească în curând încă 200 de recruți Wagner pentru antrenament într-o tabără din estul regiunii Lugansk. 

În martie, CNN a raportat că liderul lui Wagner a anunțat că intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la mijlocul lunii mai.

Numărul persoanelor rănite în atacurile din regiunea Dnipropetrovsk a crescut la 34, potrivit oficialilor locali

ACTUALIZARE 13:20 Numărul persoanelor rănite în atacurile rusești cu rachete de luni dimineață din regiunea Dnipropetrovsk a crescut la 34, potrivit oficialilor locali. 

Printre răniți se află și un copil de opt ani, potrivit guvernatorului local Serhii Lisak. El a adăugat că două femei, în vârstă de 44 și 55 de ani, sunt la terapie intensivă din cauza rănilor suferite. 

Rusia a lansat luni un nou val de rachete către Ucraina, scrie CNN. Forțele de Apărare Aeriană ale Ucrainei au declarat că au interceptat 15 din cele 18 rachete de croazieră rusești lansate din nord-vestul Rusiei Arctic și din regiunea Mării Caspice. 

Armata ucraineană a declarat mai devreme că orașele din est Kramatorsk, Kostiantynivka și Pavlohrad au fost vizate de atacuri, împreună cu regiunea Dnipropetrovsk.

Prigojin estimează că Ucraina va trece la contraofensivă la jumătatea lui mai şi avertizează că asta ar fi „o tragedie” pentru Rusia

ACTUALIZARE 12:30 Șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, anunţă că oamenii săi, care luptă la Bahmut, în estul Ucrainei, nu au muniţie şi avertizează că o contraofensivă ucraineană ar putea reprezenta ”o tragedie” pentru Rusia, scrie News.ro.

”Noi (Wagner) avem doar 10-15% din muniţia de care avem nevoie”, a subliniat duminică şeful Wagner într-un interviu acordat corespondentului de război al Kremlinului Semion Pegov.

Evgheni Prigojin, care-i acuză pe ofiţerii de rang înalt din armata rusă de aceste penurii, declară că se aşteaptă la o contraofensivă către jumătatea lui mai. 

Citește continuarea AICI

Cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi în regiunea Herson, într-un atac rusesc cu 18 rachete de croazieră

ACTUALIZARE 10:49 O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite în noaptea de duminică spre luni, în bombardamente ruse în regiunea ucraineană Herson, în sudul Ucrainei, anunţă luni Administraţia Militară locală, iar comandantul armatei ucrainene Valeri Zalujni acuză ”invadatorii (că) au atacat Ucraina cu aviaţia strategică”, care a tras ”18 rachete de croazieră”, relatează AFP.

Moscova a tras în primele ore, luni, noi salve de rachete împotriva unor oraşe ucrainene, pe care forţele ucrainene anunbţă că le-au ”neutralizat” în marea lor majoritate, relatează News.ro

Rachete rusești au lovit depozite în care se pare că se aflau muniții 

ACTUALIZARE 10:00 Rachete rusești au lovit depozite în care se pare că se aflau muniții la un depozit feroviar din orașul ucrainean Pavlohrad, relatează din Kiev, Peter Beaumont, corespondentul The Guardian. Atacul ar fi avut loc înainte de valul de rachete trase de ruși cu bombardiere strategice în jurul orei 02.30 noaptea.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat detonări secundare în mijlocul unui mare incendiu de la locul atacului. Dimensiunea incendiului din Pavlohrad sugerează că Rusia ar fi putut lovi un depozit important de armament.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Angela Merkel spune că „nu ar trebui să ne îngustăm mințile” cu privire la o soluție pentru sfârșitul războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 08:50 Fostul cancelar german Angela Merkel a spus că nu ar trebui să „ne îngustăm prea mult mințile” atunci când vine vorba de găsirea unei soluții pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, relatează Ukrainska Pravda, citând publicațiile European Pravda și ZDF.  

Angela Merkel la microfon în timpul vizitei din Polonia
Angela Merkel. Foto: Profimedia Images

„Este important pentru mine – și am încercat mereu – să nu ne restrângem prea mult orizontul. Când cineva ca Wolfgang Ischinger, fostul președinte al Conferinței de Securitate de la München, spune că trebuie să ne gândim la faptul că la un moment dat va trebui să negociem, atunci nu ar trebui să-l huiduim imediat”, a spus Merkel.

Citește continuarea AICI

Liderul trupelor NATO în Europa avertizează că armata rusă nu ar trebui subestimată. „Este mai mare acum decât la începutul războiului”

ACTUALIZARE 08:20 Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că forțele terestre ale Rusiei sunt mai mari decât erau în 2022 la începutul invaziei în ciuda pierderilor masive suferite în Ucraina, scrie Insider.

„Forțele terestre ruse au fost degenerate oarecum de acest conflict, deși sunt mai mari azi decât au fost la începutul conflictului”, a spus miercuri Cavoli în fața Comisiei pentru Servicii Armte a Camerei Reprezentanților.

European Command
Generalul Cristopher Cavoli, șeful forțelor NATO din Europa. Foto: Profimedia Images

„Forțele aeriene au pierdut foarte puțin. Au pierdut 80 de avioane – mai au 1.000 de avioane de vânătoare și bombardiere ușoare. Marina militară a pierdut o navă”, a adăugat Cavoli.

Citește continuarea AICI

Nou atac rusesc cu rachete 

ACTUALIZARE 07:39 Sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acțiune luni, la primele ore ale dimineții, după o altă serie de atacuri rusești cu rachete în regiunea Kiev, au anunțat autoritățile locale, potrivit Reuters și The Guardian. Serviciile de urgență au emis alerte de raid aerian în toată Ucraina.

„Noaptea trecută inamicul a efectuat un alt atac aerian masiv asupra Ucrainei. Al doilea la rând în ultimele 3 zile. Potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost lansate de avioane strategice (Tu95MS). Alerta din capitală a durat aproximativ 3 ore. Încă o dată, rușii au atacat într-o manieră cuprinzătoare - cu rachete de croazieră și drone în același timp. Potrivit informațiilor preliminare, toate rachetele și dronele inamice au fost distruse în spațiul aerian al Kievului de către forțele noastre de apărare aeriană! Datele sunt în curs de actualizare. Conform ultimelor rapoarte, nu s-au înregistrat victime civile sau daune la clădirile rezidențiale sau la infrastructură”, a transmis ulterior administrația militară a Kievului. 

Un înalt oficial îi sfătuieşte pe ucraineni să accepte cetăţenia rusă în teritoriile ocupate, pentru a supravieţui

ACTUALIZARE 07:30 Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în teritoriile Ucrainei ocupate de ruşi să “ia o decizie pentru supravieţui” şi să accepte paşaportul rusesc, relatează The Kyiv Independent. 

În caz contrar, oamenii ar trebui să părăsească teritoriile respective în orice mod posibil, a precizat Lubineţ. La 22 aprilie, Vladimir Putin a semnat un decret care permite expulzarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să-şi ia cetăţenia rusă. Ucrainenii care aleg să păstreze cetăţenia ucraineană pot fi expulzaţi după data de 1 iulie 2024. 

“Decretul are ca scop legalizarea ‘paşaportizării’ forţate care are loc în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei”, a afirmat Lubineţ. El a precizat că ucrainenii care refuză paşaportul rusesc ar putea fi arestaţi, ceea ce i-ar transforma într-o categorie “separată de ostatici civili”. 

Lubineţ a menţionat că este total împotriva declaraţiilor unor oficiali ucraineni care spun că oricine a acceptat paşaportul rusesc în teritoriile ocupate trebuie să fie pedepsit. “Cetăţenii noştri fac asta ca să supravieţuiască”, a subliniat el, citat de News.ro 

Conducerile pro-ruse din teritoriile ocupate din Ucraina au forţat civilii să obţină cetăţenia rusă, recurgând la ameninţări şi violenţă, conform unuin raport al Centrului de Rezistenţă Naţională din Ucraina. 

Papa Francisc spune că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina

ACTUALIZARE 07:25 Vaticanul este implicat într-o misiune de pace, care are ca scop încheierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat, duminică, Papa Francisc, potrivit Reuters. 

“Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. O misiune este în curs acum, dar încă nu este publică. Când va fi cazul, o voi dezvălui”, a spus Suveranul Pontif în avionul care l-a transportat din Ungaria către Vatican. “Cred că pacea se face întotdeauna prin deschiderea canalelor. Nu poţi ajunge niciodată la pace prin închidere... Nu este uşor”, a adăugat el. 

Papa a adăugat că a vorbit despre situaţia din Ucraina cu premierul ungar Viktor Orban şi cu mitropolitul Hilarion, reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse din Budapesta. "În aceste întâlniri nu am vorbit doar despre Scufiţa Roşie. Am vorbit despre toate aceste lucruri. Toată lumea este interesată de drumul către pace", a spus Papa Francisc. 

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Papa Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal şi şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a acţiona ca intermediar între Kiev şi Moscova. Propunerea sa nu a avut succes până acum, relatează News.ro.

Zelenski: Este foarte important ca Rusia să primească semnale din ce în ce mai puternice că lumea nu va ierta niciunul dintre actele sale de teroare

ACTUALIZARE 07:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un discurs, că Rusia nu va reuşi să îi ia pacea Ucrainei şi că este important ca ruşii să primească semnale că nu vor fi iertaţi pentru niiciunul diintre actele lor de teroare, scrie News.ro

Astăzi sărbătorim ziua poliţiştilor noştri de frontieră din Ucraina. Ei au fost primii care s-au confruntat cu ocupantul din est, apără graniţa ferm - de la Volyn până în regiunea Harkov şi cu siguranţă se vor întoarce în toate punctele graniţei noastre de stat din Donbas şi Crimeea. Va veni cu siguranţă ziua în care controlul la frontieră ucraineană pentru pasagerii pe aeroporturile internaţionale din Doneţk şi Simferopol va fi din nou ceva destul de obişnuit. Invadatorul cu siguranţă nu va reuşi să ne ia pacea, care este o parte firească a caracterului ucrainean... Pace şi dorinţa de libertate pentru întregul nostru stat, pentru toate regiunile, oraşele şi comunităţile noastre. Cu siguranţă o vom câştiga”, a spus Zelenski.

El a menţionat că a avut o nouă diiscuţie cu preşedintele francez Emmanuel Macron. “Am vorbit cu preşedintele francez Macron - ca de fiecare dată, a fost o conversaţie lungă şi semnificativă. Ne coordonăm poziţiile pentru a oferi şi mai multă putere soldaţilor noştri şi pentru a grăbi sfârşitul războiului cu victoria noastră. Sunt recunoscător Franţei şi lui Emmanuel personal pentru sprijinirea ţării noastre şi a poporului nostru. Acum, în această conversaţie, domnul preşedinte a confirmat furnizarea exactă a ceea ce am menţionat în conversaţia anterioară. Viteza şi specificitatea răspunsului sunt foarte importante, este ceva care ne îmbunătăţeşte foarte mult capacităţile. Mulţumesc pentru acest pachet de arme!”.

“Este foarte important ca Rusia să primească semnale din ce în ce mai puternice că lumea nu va ierta niciunul dintre actele sale de teroare. Şi că tot mai mulţi jucători la nivel mondial sunt absolut hotărâţi în susţinerea regimului de sancţiuni împotriva Rusiei pentru teroare”, a adăugat el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski le-a mulţumit ţărilor care ajută Ucraina în lupta împotriva Rusiei. “Mulţumesc fiecărei persoane din lume care ajută la întărirea izolării teroriştilor şi la oprirea oricărei livrări de arme şi componente ale acestora către terorişti, care lucrează pentru blocarea complexului militar-industrial rus şi pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale întregii Europe. 

După această săptămână, aş dori să le mulţumesc în mod special partenerilor noştri din Danemarca pentru Caesar; Sloveniei pentru vehicule blindate; Spaniei pentru tancuri şi Germaniei pentru intenţii suplimentare de apărare în ceea ce priveşte vehiculele blindate şi obuzele şi pentru apărarea aeriană... Sunt recunoscător Americii pentru finanţarea în valoare de 1,250 milirde de dolari pentru a ne sprijini bugetul şi rezistenţa. Sunt recunoscător Ţărilor de Jos pentru decizia parlamentară de a instrui soldaţii ucraineni pe sisteme occidentale avansate. Sunt recunoscător Italiei pentru eforturile depuse de a ne reconstrui ţara cât mai curând posibil. Sunt recunoscător Croaţiei pentru noua sa asistenţă în tratarea apărătorilor noştri răniţi în luptă”, a spus el. 

Rămânând cât mai uniţi posibil, menţinând cea mai mare poziţie de principiu pentru a ne proteja valorile comune şi implementând cât mai repede acordurile de apărare, cu toţii împreună în Ucraina, în Europa, în lume, vom putea împiedica Rusia să prelungească războiul şi să restabilim o pace normală, justă”, a conchis preşedintele Ucrainei.

Întâlnire între şeful de stat major al armatei ucrainene şi comandantul suprem aliat al forţelor NATO

ACTUALIZARE 07:10 Comandantul suprem aliat al forţelor NATO Christopher Cavoli s-a întâlnit duminică cu şeful statului major ucrainean Valerii Zalujnii pentru a discuta situaţia de pe fronturile războiului cu Rusia, în contextul în care Ucraina se pregăteşte pentru declanşarea unei ofensive de primăvară pentru recucerirea teritoriilor din est, relatează dpa. 

"Am descris posibile scenarii, ameninţări şi precondiţii pentru acţiunile noastre viitoare", a postat duminică pe Telegram Valerii Zalujnii, fără a specifica unde s-a întâlnit cu comandantul suprem aliat al trupelor NATO (SACEUR). 

Valerii Zalujnii susţine că i-a vorbit lui Christopher Cavoli despre faptul că Ucraina are nevoie de o gamă largă de arme şi sisteme de apărare antiaeriană care "ar ajuta-o să răspundă provocărilor contracarării agresiunii ruse". Întâlnirea are loc la zece zile după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Kievul pentru prima dată de la momentul în care a început invazia rusă asupra Ucrainei, notează Agerpres.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Zelenski: Ucraina e pregătită de lansarea contraofensivei. Operațiunea va include eliberarea peninsulei Crimeea. Când va fi declanșată
  • Un artist francez a realizat la Kiev o pictură murală cu soldatul executat de ruși în pădure, devenit simbolul al rezistenței Ucrainei
  • Medvedev cere ruperea relațiilor cu Polonia: „Polonezii care luptă în Ucraina trebuie exterminați ca niște șobolani împuțiți”
  • Ministerul britanic al Apărării: Comandanţii ruşi au început să pedepsească actele de indisciplină
  • Rolul Chinei de mediator între Rusia și Ucraina „nu este nerealist”, consideră viceministrul de externe Andri Melnik
  • Polonia anunță că instalează o barieră și un „perimetru de securitate” la granița cu exclava Kaliningrad
  • Evgheni Prigojin: O ofensivă ucraineană ar putea reprezenta „o tragedie” pentru Rusia. „Noi (Wagner) nu avem decât 10-15% din munițiile de care avem nevoie”

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri