Video O porțiune dintr-un deal alunecă spre autostrada Sebeș-Turda. E aceeași zonă unde pământul a mai luat-o la vale de câteva ori

Data actualizării: Data publicării:
alunecare de teren
O porțiune dintr-un deal alunecă spre autostrada Sebeș-Turda. FOTO: -Captură Youtube Infrastructura România

O nouă alunecare masivă de teren a început să prindă contur pe Sebeș-Turda. Este zona de după nodul rutier de la Alba Iulia Nord, în care pământul a mai luat-o la vale de câteva ori și unde constructorul italian lucrează chiar și acum la remedierea unor surpări.

Anul trecut, tot din cauza unor alunecări, autostrada a trebuit să fie demolată și reconstruită pe o porțiune. Până cum toate reparațiile s-au făcut pe cheltuiala constructorului.

Problemele cu alunecările de teren sunt cauzate de solul argilos și au apărut și în perioada de construcție, dar și după ce traficul rutier s-a deschis.

Acum este afectat un lot de 17 km, realizat de constructorul italian Impresa Pizzarotti.

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a declarat la Digi24 că autostrada a fost cu probleme în mare parte din cauza constructorului, dar că de data aceasta nu e vina lui, deoarece este vorba despre o alunecare a dealului.

Potrivit lui Șerbănescu, s-au făcut studii de fezabilitate și un proiect tehnic, dar asta e în afara părții autostrăzii.

"Deocamdată nu e o problemă gravă care să pună în pericol autostrada. Dacă va apărea un risc, constructorul trebuie să ia măsuri.

Chiar dacă autostrada va ieși din garanție, pentru tot ce ține de structura drumului, constructorul e obligat să ia măsuri 50 de ani.

La deschiderea autostrăzii, am obligat constructorul să monitorizeze acest versant și dacă sunt situații de risc să intervină. Constructorul monitorizează zona, noi monitorizăm constructorul.

Cauza principală și la această alunecare de teren e că a plouat mult în zonă și solul s-a destabilizat. Constructorul trebuie să vină cu un sistem de drenaj", a declarat Șerbănescu.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri