Orban, luat prin surprindere de o cerere a ministrului Educaţiei: Nu mi se pare normal să ne trezim cu ordonanţe despre care habar n-am

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban sedinta de guvern SED_GUV_INQ_Octav_Ganea_001
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Premierul Ludovic Orbean le-a transmis, vineri, miniștrilor că nu mai acceptă introducerea ordonanțelor de urgență pe ordinea de zi a Guvernului dacă proiectele nu sunt discutate anterior cu el. ”Nu mi se pare normal ca, pe nepusă masă, să ne trezim cu ordonanțe despre care habar nu am”, a spus el.

”Vă spun de acum - nu mai accept introducerea pe ordinea de zi a niciunei ordonanțe de urgență pe care nu o discutați în prelabil cu mine. Nu mi se pare normal ca, pe nepusă masă, să ne trezim cu două ordonanțe despre care habar nu am. Să nu mai spun că sunt subiecte care trebuiau discutate anterior”, a spus Ludovic Orban în ședința de vineri a Guvernului.

Replica premierului a venit după ce ministrul Educației, Monica Anisie a cerut introducerea pe ordinea de suplimentară a ședinței a două ordonanțe de urgență.

Una dintre ordonanţe se referă amânarea cu patru ani a evaluării transdisciplinare la clasa a 8-a din cauza faptului că ”procesul de predare – învățare – evaluare nu s-a realizat transdisciplinar”. Proiectul de OUG prevede și menținerea acreditării școlilor doctorale, în absența evaluării acestora de către ARACIS.

OUG pentru prorogarea termenelor referitoare la evaluarea naţională şi bacalaureat, în sensul ca admiterea la liceu să se realizeze pentru elevii care sunt acum în clasa a şaptea să se realizeze după modelul actual, nu după programa transdisciplinară pe care elevii nu au parcurs-o. Se prevede să se proroge termenul pntru evaluarea şcolilor doctorale, ARACIS nu a realizat o metodologie. Dacă nu facem asta, din 1 ianuarie 2020, şcolile doctorale se blochează", a precizat Anisie.

Pe 6 decembrie, ministrul Monica Anisie declarase că, dacă nu va trece în Parlament iniţiativa privind amânarea evaluării naţionale transdisciplinare, Ministerul Educaţiei va iniţia ordonanţă de urgenţă în acest sens.  

Redactare G.M.

Surse: Mediafax, Digi24

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri