Galerie Foto Patru morminte din Epoca Bronzului, descoperite pe un câmp din Prahova. Zona era recunoscută drept un adevărat "câmp al morților"
Descoperire arheologică importantă pe un câmp din Prahova, loc cunoscut cu milenii în urmă drept un adevărat "câmp al morților". Recent, arheologii au scos la lumină rămășițele a patru oameni, care au trăit în Epoca Bronzului. Printre ei și un copil, în mormântul căruia s-au găsit două inele de buclă din argint, dar și doi bulgări de ocru, transmit reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Câmpia din apropierea Ploieștiului era, cu milenii în urmă, un adevărat „câmp al morților”, spun arheologii. Peste 350 de movile din pământ (denumite de către cercetători tumuli), au fost ridicate de către comunitățile umane care trăiau acolo la începutul Epocii Bronzului.
"Tumulii sunt monumente funerare construite din pământ în care erau îngropați oamenii acum aproape cinci milenii, după un ritual specific comunităților umane din acea perioadă. În secolele recente aceste câmpii au fost exploatate agricol, iar în prezent devin terenuri deschise investițiilor industriale sau imobiliare, dar și pentru amenajarea unor centrale solare", transmit reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Așa s-a întâmplat și în Păulești, localitate bogată în astfel de obiective arheologice. Săpăturile au avut loc în perioada aprilie - mai 2024 și s-au întins pe durata a mai mult de 5 săptămâni, transmit arheologii.
"Au fost cercetați trei tumului construiți din pământ, care au avut înălțimea cuprinsă între 0,6 – 1 m și diametrele de 25 - 35 m. Au fost descoperite patru morminte, unul în prima movilă, două în cea de-a doua, ultimul în tumulul numărul trei", spun reprezentanții muzeului.
Este vorba despre mormintele a 3 adulți și un copil.
"În prima movilă a fost descoperit un mormânt atribuit unui adult de sex masculin. În cea de-a doua movilă, care avea înălțimea de circa 1 metru și diametrul de 30 m, în unul din morminte atribuit unui copil au fost descoperite două inele de buclă, realizate din argint, și doi bulgări de ocru, dintre care unul de culoare mov, iar celălalt roșu. În celălalt mormânt a fost descoperit un individ adult așezat lateral, o poziție de înmormântare a corpului mai puțin specifică în cazul tumulilor cercetați în zonă. În movila 3 a fost cercetat un mormânt de adult, individul având o constituție fizică masivă, așezat în poziție specifică, care avea depus în apropierea umărului stâng un bulgăre de ocru roșu, o vopsea naturală care simboliza în epoca respectivă putere și vitalitate", se arată în mesajul transmis pe rețelele sociale de reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Din echipa de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, condusă de Alin Frînculeasa, au mai făcut parte Octav Negrea, Claudia Dumitrescu și Eduard Ghinea.
Editor : Izabela Zaharia
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News