România nu a trimis niciun oficial la summitul la care alte ţări au cerut alimente la fel de bune ca-n Vest

Data actualizării: Data publicării:
preturi alimente
Foto: Getty Images

Premierii a patru state din Europa Centrală au făcut apel la Comisia Europeană să lupte contra dublului standard în privinţa calităţii alimentelor, o problemă pe care o văd drept o reconfirmare a faptului că occidentalii îi tratează pe est-europeni drept ... cetăţeni de mâna a doua. Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au plâns că multinaţionalele vând produse alimentare de calitate mai proastă pe pieţele lor, în timp ce în vest vând aceleaşi produse, dar de o calitate mult mai bună. Premierii din cele 4 state şi reprezentanţi ai Comisiei Europene au participat în Bratislava la un summit pe tema calităţii hranei. România nu a participat.

Robert Fico, premierul Slovaciei: „Nu e loc pentru consumatori de mâna a doua într-o Uniune Europeană egală”.

Mesajul celor patru premieri central-europeni catre Bruxelles: nu doresc pe pieţele lor produse de o calitate mai slab calitative decât cele vândute în Vest.

Robert Fico, premierul Slovaciei: „Scopul nostru comun este să ne asigurăm că multinaţionalele de pe piaţa din Uniunea Europeană păstrează standarde egale de calitate şi nu vor trimite în unele state produse mai proaste”.

De cealaltă parte, Comisia Europeană promite că va analiza modul în care sunt respectate regulile.

Vera Jourova, comisar european pentru Justiţie: „Această problemă nu priveşte doar calitatea cărnii sau a zahărului din anumite produse, ci priveşte ceva mult mai important, încrederea cetăţenilor UE în piaţa comună europeană”.

Cei patru premieri au cerut reguli mai dure, pentru împiedicarea dublului standard în alimentaţie.

Beata Szydlo, premierul Poloniei: „Polonia susţine acţiunile menite să elimine practicile neloiale pe piaţă şi să garanteze consumatorilor produse de calitate înaltă.”

Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei: „Când ai o piaţă comună este important să avem şi reguli comune care să asigure protecţia consumatorilor din Franţa, Cehia, Germania, Ungaria la acelaşi nivel”.

Teste efectuate în mai multe state din estul şi centrul Europei au arătat că unele companii folosesc ingrediente mai ieftine sau mai puţine în alimentele şi detergenţii vânduţi pe acele pieţe în comparaţie cu aceleaşi produse vândute în Austria şi Germania.

Printre ţările unde s-a constatat un standard dublu în privinţa calităţii alimentelor se numără şi România, însă niciun oficial de la Bucureşti nu a participat la summitul privind calitatea hranei de la Bratislava.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri